DSÖ: "Salgın diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturuyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, Batı Afrika'da bine yakın insanın hayatını kaybettiği Ebola salgınının, diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturduğunu bildirdi.

Komite, dünyanın çeşitli yerlerindeki sağlık uzmanlarının telekonferans yöntemiyle katılımıyla, Ebola salgını hakkında iki gün boyunca değerlendirmeler yaptı.

Acil Durum Komitesi toplantısının sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Batı Afrika ülkelerindeki Ebola salgınının "sıra dışı bir olay" olduğu vurgulanarak, "Salgın diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturmaktadır" denildi.

Virüsün öldürücü etkisi, bulaşma şekilleri, şu anda risk altında olan ülkelerdeki zayıf sağlık sistemi dikkate alındığında, virüsün daha fazla yayılmasının olası sonuçlarının çok daha ciddi olacağı vurgulanan açıklamada, "Ebola'nın uluslararası yayılımını durdurmak ve tersine çevirmek için koordineli bir uluslararası müdahale gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Komite açıklamasında, "Uluslararası sorun oluşturan bir kamu sağlığı acil durumu" olduğu bildirildi.

Hastalığın görüldüğü ülkelerin sağlık sisteminin, hastalığa karşı koyabilmek için personel, mali imkanlar ve ekipman bakımından çok zayıf olduğuna işaret edilen açıklamada, söz konusu ülkelerin bu tür hastalıklar konusunda deneyimsiz olduğu kaydedildi.

Bu ülkelerdeki insanların çok fazla hareket halinde olduklarına ve hatta sınırları geçerek hastalığı başka ülkelere taşıdıklarına dikkat çekilen açıklamada, Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin başkentlerinde virüsün hasta insanlardan başka insanlara bulaştığı ifade edildi.

Açıklamada, yetersiz tıbbi müdahale koşulları nedeniyle virüsün pek çok sağlık çalışanına da bulaştığına işaret edildi.

- Tavsiyeler-

Komite açıklamasında, salgından etkilenen ülkelerin devlet başkanlarının ulusal acil durum ilan ederek, durum ve alınacak önlemler hakkında ülkedeki kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiği kaydedildi.

Bu ülkelerin, ulusal acil durum mekanizmalarını harekete geçirmesi ve yardım kuruluşları ile ortak hareket edilmesinin sağlanması istenen açıklamada, hastalığın görüldüğü ülkenin tümünü kapsayan bir mücadeleye girişilmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, "Ebola virüsü taşıyanlar veya onlarla temasa geçenlerin uluslararası seyahat etmemeleri gerekmektedir" denildi.

DSÖ verilerine göre, Batı Afrika'da bulunan Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone'de 4 Ağustos'a kadar bin 171 yeni Ebola vakası tespit edildi ve 932 kişi bu hastalık dolayısıyla hayatını kaybetti.

Ebola'ya yol açan virüs sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Virüs, bugüne kadar daha çok hastayla temasa geçen hasta yakınlarına ve hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.

Diğer taraftan DSÖ, gelecek hafta başı düzenleyeceği toplantıyla, şu ana kadar herhangi bir ilacı ve aşısı bulunmayan Ebola virüsü için deneysel ilaç çalışmalarının uygulanıp uygulanamayacağını masaya yatıracak.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ