DSÖ Ebola virüsü için tedavi yöntemi arıyor

Örgüt, Ebola salgınında deneysel ilaç çalışmalarının uygulanıp uygulanamayacağını değerlendirecek.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugüne kadar Batı Afrika'da en az 932 kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsü için tedavi yöntemi arıyor.

Örgüt, şu ana kadar herhangi bir ilacı ve aşısı bulunmayan Ebola virüsü için deneysel ilaç çalışmalarının uygulanıp uygulanamayacağını masaya yatıracak.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, deneysel ilaç çalışmalarının Ebola salgınında kapsamlı bir şekilde uygulanıp uygulanamayacağının gelecek hafta başı yapılacak toplantıda tıbbi etik uzmanlarınca değerlendirileceği bildirildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Marie-Paule Kieny, "Bu salgında çok alışılmadık bir durumla karşı karşıyayız. Karşımızda herhangi bir kanıtlanmış tedavisi ve aşısı bulunmayan ve ölüme yol açma oranı yüksek olan bir hastalık var" değerlendirmesinde bulundu.

Hastalıkların tedavi şekilleri konusunda uluslararası karar verici örgüt olan DSÖ'nün Ebola hastalığı konusunda kayda aldığı herhangi bir ilaç ve aşı bulunmuyor.

-İlaç firmaları araştırma harcaması yapmaktan kaçınıyor-

Öte yandan, ilaç firmaları, hastalığın küçük ölçekli sağlık harcamaları yapabilen ülkelerde görülmesi ve ilaç satışlarından elde edilecek karların düşük olacağı düşüncesiyle Ebola virüsü için araştırma harcaması yapmaktan kaçınıyor.

Bazı küçük ilaç firmalarının Ebola virüsü konusunda araştırmaları bulunduğu ancak bu araştırmaların şu ana kadar sadece laboratuvar ortamındaki hayvanlarda denendiği bildiriliyor.

DSÖ verilerine göre, Batı Afrika'da bulunan Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone'de 4 Ağustos'a kadar bin 171 yeni Ebola vakası tespit edildi ve 932 kişi bu hastalık dolayısıyla hayatını kaybetti.

Örgütün uluslararası uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi, önceki gün başlayan ve bugün sona erecek toplantısında salgın konusunda atılabilecek adımları ve DSÖ Genel Direktörüne yapılabilecek tavsiyeleri ele alıyor. Komite çalışmaları ile ilgili yarın basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Ebola'ya yol açan virüs sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor. Virüs, bugüne kadar daha çok, hastayla temasa geçen hasta yakınlarına ve hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.

Manşetler

DUYURU-4