İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni, İstanbul Sismik Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında 5 yıldızlı otel konforunda, kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir hastane şeklinde yeniden yapacak.
İPKB'den yapılan açıklamaya göre, hastane İSMEP kapsamında yıkılacak ve sismik izolasyon teknolojiyle yeniden inşa edilecek.
İSMEP kapsamında, yeni hastanenin tek aşamada yapılabilmesi için mevcut hastanenin acil ve poliklinik binalarının taşınabileceği geçici bir bina yapıldı. Bu sayede mevcut hastanenin işleyişini kesintiye uğratmadan yapılacak yeni hastanenin 1000 yataklı ve 5 yıldızlı otel konforunda, kanser tedavisinde genel hizmet hastanesi olması planlanıyor.
Yeni hastane olası bir depremin hemen ardından kesintisiz hizmet verebilecek şekilde yapılacak. Yapıların temellerine yerleştirilen ileri teknoloji ekipmanlar vasıtası ile depremlerin neden olduğu kuvvetli yer hareketlerinin yapılar üzerine getirdiği ek yüklerin etkileri sınırlandırılacak. Japonya başta olmak üzere deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan gelişmiş birçok ülkede yıllardır başarı ile uygulanan bu yeni teknik, aynı zamanda "Depremden Bağımsız Bina" teknolojisi olarak da adlandırılıyor.
Yıllık 1,5 milyon hasta kapasitesi
Yataklı servisteki hasta odalarının yarısının tek, yarısının çift kişilik olması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Nitelikli Hasta Yatağı tanımına uygun olarak yapılacak odalarda tuvalet, banyo, en fazla 2 hasta yatağı, televizyon, telefon, yemek masası, etajer ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak. Hem tek hem de çift kişilik tüm hasta odaları. yaklaşık 35 metrekare olacak.
Tek kişilik odalar acil durumlarda çift kişilik olarak da kullanılabilecek ve hastane kapasitesi 1400 yatağa kadar yükseltilebilecek. Hastanenin kapasitesi yıllık 1 milyon ayakta ve 50 bin bin yatan hastaya çıkarılacak.
Hastanede kapalı yeraltı otoparkları planlanmak suretiyle geniş yeşil alanlar bırakılacak, bu alanlar afet ve acil durumlarda toplanma merkezi işlevi görecek. Yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişi kesintiye uğramadan yapılacak. Bunu sağlamak üzere önce mevcut acil ve poliklinik binaları yeni yapılacak geçici yapılara taşınacak.
Kısa bir süre içinde inşaatına başlanacak 1000 yataklı yeni hastanenin Ağustos 2017'de tamamlanması öngörülüyor.
Enerji ve çevre dostu
Yeni hastane, Yeşil Bina (Leed Gold) Sertifikası'na aday kamu hastanesi olacak. Enerji tasarruf sistemleriyle donatılacak hastane, trijenerasyon yöntemiyle kendi elektriğinin bir kısmını doğalgazdan üretebilecek. Açığa çıkan ısı enerjisiyle de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak, işletme maliyetleri önemli ölçüde azaltılacak.
Mevcut hastanenin toplam kapalı alanı 45 bin metrekare iken yeni yapılacak hastanenin toplam kapalı alanı 250 bin metrekare olarak planlanıyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcutta 5 bin 100 metrekare olan acil servis alanı 14 bin metrekare olacak. Toplam ameliyathane sayısı mevcut hastanede 26 iken yeni hastanede 40 olacak.