2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ve engellilerin sorunları ile beklentileriyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kahveci, engellilere normal insanlara davranılması gibi yaklaşılması gerektiğini vurgulayarak, "Belli bir yaklaşım biçimi yok. Eğer nasıl yaklaşılması gerekir diye düşünürseniz zaten siz ayrımcılık yapmış olursunuz. Diğer insanlarla aynı davranılmalıdır. Engellilere farklı davranılması özellikle engellinin ailesini rahatsız ediyor. Dışarıda bazen insanlar engellilere sanki çok farklıymış gibi bakıyorlar ancak bu yanlış bir davranıştır. Onlar da normal insanlar gibi bu toplumun bir bireyidir" diye konuştu.
"ENGELLİLERİN BİZDEN EN BÜYÜK İSTEĞİ İSTİHDAM"
Özellikle zihinsel engellilerin en büyük sorunun eğitim olduğuna dikkat çeken Kahveci, "Çünkü zihinsel engellilerde eğitim sürekli olmalı, yaşam boyu sürmeli. Özel eğitim yerleri var ama önemli olan oradaki özel eğitimin içeriği, kalitesidir. Ancak özel eğitimler tam teşekküllü olduğu zaman zihinsel engelliler tam anlamıyla yararlanmış olur. Birde ders saatleri az. Bu ders saatlerinin fazla olması gerekiyor. Bunun yanında bize gelen en büyük sıkıntı istihdam. Özellikle down sendromlular bu yeme, içme işletmeleri gibi yerlerde getir ve götür işlerini çok rahat yapabilirler. Böylelikle ekonomik özgürlüklerini kazanıp, aileye yük olmaktan kurtulur ve öz güvenlerini kazanırlar. Toplumda bir birey olmanın farkına varırlar. Tabi birde servis ve ulaşım sıkıntımız var. Yine özellikle zihinsel engelliler tek başlarına toplu taşıma araçlarına binemiyorlar. Yanlarında mutlaka biri olması gerekiyor. Bu yüzden de birçok zihinsel engelli çocuğumuzu buraya eğitime getiremiyoruz. Tabi dünya standartlarında bir ülke olmanın en önemli özelliği engellinin şehir içinde dolaşımın rahat sağlamak gerekir. Yöneticilerin en önceliği bu olması gerekir. Engellilerde bizim gibi her şeye rahatlıkla ulaşabilmeli ve kullanabilmelidir" şeklinde konuştu.
Down sendromu ve otizmin hastalık olmadığının altını çizen Kahveci, "Down sendromluların bizden farkı 21. kromozomlarının 3 tane olmasıdır. Tek fark bu ve başka fark yok. Down sendromu hastalık olmadığı için herhangi bir ilacı da yok. Sadece o sendromun getirdiği bazı komplikasyon var. Eğitim alıp üniversiteyi bitiren ve çalışan örnekleri çok fazla. Otizm de aynı down sendromu gibi bir hastalık değildir. Onun da herhangi bir ilacı, tedavisi yok. Sadece otizmde durum biraz daha farklı. Bunların da yine down sendromu gibi yan komplikasyon hastalıklarıyla ilgili ilaç kullanılıyor. Bu tür kişilerin kendilerine ait bir dünyaları var ve o dünyanın içinde yaşıyorlar. Konuşma bozuklukları olabiliyor, epilepsi falan geçirebiliyorlar. Fakat bunları çok erken yaşta eğer fark edip bir eğitim alabilirlerse çok faydalı, iyi yerlere gelebilen gençler var. Genellikle erkek çocuklarda görülüyor" ifadelerini kullandı.
Engelli ailelerine de seslenen Kahveci, "Zihinsel engeliler o kadar masum ki kesinlikle içlerinde art niyet, kötülük yok, sadece sevgi. Sevgi verin, sevgi alın. Onlar da bir birey, toplumun bir ferdi. Eğer olanak verildiğinde siz, ben ne yapıyorsak onlar da hepsini yapabilirler. Toplumun içinde ayrışmadan yaşayabilirler. Bunu sağlayacak imkanlar var. Çocuklarını eve kapatmasınlar, utanmasınlar" dedi.