Döner sermayeleri CEO'lar yönetecek

Bakanlık ilk kez 1925 yılında başlayan döner sermaye uygulamasında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvadı. Yapılması planlanan değişiklikle döner sermayelerin başlarına üst yöneticiler (CEO) gelecek.

Maliye Bakanlığı, ilk kez 1925 yılında başlayan döner sermaye uygulamasında köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvadı. Yapılması planlanan değişiklikle döner sermayelerin başlarına üst yöneticiler (CEO) gelecek, hesap verebilirlik ve şeffaflık sağlanacak. Konuya ilişkin konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, başta sağlık hizmetleri olmak üzere eğitim, tarım ve orman gibi alanlarda faaliyet gösteren, 29 ayrı idare bünyesinde kurulan ve büyüklükleri, faiz ödemeleri hariç merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin toplam giderlerinin yüzde 9'una ulaşan döner sermayeli işletmeleri yeniden yapılandıracaklarını bildirdi. Bakan Şimşek, döner sermayeli işletmelerin personel giderlerinin fazlalığına da dikkati çekerek, 'Bu işletmelerde artık personel gideri, gelirlerin yüzde 50'sini aşamayacak, maliyetin altında satış ve mali borçlanma yapılamayacak. Böylelikle söz konusu işletmeler bir personel istihdam ofisi olmaktan çıkacak ve mali disiplin sağlanacak' diye konuştu.

GSYH İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 2,2

Şimşek, geçen yılın sonu itibarıyla 10,8 milyar lira tutarında sermaye tahsis edilen döner sermayeli işletmelerin gelirlerinin 31 milyar liraya, giderlerinin 31,7 milyar liraya, sayılarının 2 bin 902'ye ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki paylarının ise yüzde 2,2'ye ulaştığına işaret etti. Söz konusu işletmelerin hem ekonomi içindeki yerinin hem de kamu hizmetlerinde üstlendikleri görevler bakımından büyük önem taşıdıklarına dikkati çeken Şimşek, taslağın Başbakanlığa sunulduğunu bildirdi.

Özel sektöre müjde

Söz konusu değişiklikle özel sektörün de alacakları açısından rahatlayacağını belirten Şimşek, şunları söyledi: 'Tasarı ile döner sermaye işletmelerine iş yapan hak sahiplerinin alacaklarını daha hızlı almaları için faturaların en geç 10 iş günü içinde muhasebe birimine verilmesi zorunluluğu getiriliyor. Öte yandan merkezi yönetim bütçeleri hazırlanırken idarelere bağlı döner sermayeli işletmelerin bütçeleri de dikkate alınacak ve birlikte değerlendirilecek. Kantin ve otopark gibi işletme bütünlüğünü tamamlayıcı nitelikteki sosyal ve ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler de döner sermaye gelirlerine dahil edilecek.'

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ