Domuz gribi aşısına 137 milyon TL

Dışarıya 650 TL'lik aşı hibe edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi hazırlığı ve sürecinde bakanlığınca yaklaşık 137 milyon TL harcandığını,..

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi hazırlığı ve sürecinde bakanlığınca yaklaşık 137 milyon TL harcandığını, domuz gribinin en yoğun olduğu dönemlerde 1.2 milyondan fazla vatandaşın grip nedeniyle hastaneye başvurduğunu bildirdi.

Akdağ, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın soru önergesine verdiği yanıtta, KKTC'ye 36 bin doz, Afganistan'a 5 bin doz, Kosova'ya 5 bin doz ve Makedonya'ya 5 bin doz aşı hibe edildiğini, bu hibelerin toplam maddi değerinin yaklaşık 650 bin TL olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın domuz gribi aşısıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Sağlık Bakanlığı'nın elinde aşı kaldığı iddiasının doğru olmadığını belirten Bakan Akdağ, bakanlığının pandeminin seyri ve hastalık riski ile ilgili en güncel bilgileri zamanında vatandaşlara duyurduğunu kaydetti.

-"650 TL'LİK AŞI HİBE EDİLDİ"-
Bakanlığınca ihtiyaç duyan ve temin imkanı kısıtlı olan bazı ülkelere sembolik miktarda pandemik aşı hibe edildiğini ifade eden Bakan Akdağ, hibe miktarları konusunda "KKTC'ye 36 bin doz, Afganistan'a 5 bin doz, Kosova'ya 5 bin doz ve Makedonya'ya 5 bin doz' bilgisini verdi. Akdağ hibelerin toplam maddi değerini ise yaklaşık olarak 650 bin TL olarak açıkladı.

-"137 MİLYON TL HARCANDI"-
Aşının maliyetini belirleyen faktörlerin, hastalanan kişi sayısı, polikliniğe başvuru hızı, hastaneye yatış hızı, kişi başına yapılan tedavi harcamaları ve aşılama hızı olduğunu ifade eden Bakan Akdağ şu bilgileri verdi: "Pandemi hazırlığı ve sürecinde bakanlığımca yapılan harcamalar yaklaşık 137 milyon TL'dir. Ayrıca pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde 1.2 milyondan fazla vatandaşımız grip nedeniyle hastaneye başvurmuş, 20 binin üzerinde vatandaşımız yatarak tedavi görmüş, yaklaşık 2 bin 500'ü de yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duymuştur. Bu hastalık şüphesiyle ölen tüm hastalardan numune alınmakta ve ulusal referans laboratuvarımızda teyit edilmektedir. Hastalığın tanısı klinik ve laboratuvar olarak konabildiğinden nadir rastlanan şüpheli durumlar dışında otopsiye ihtiyaç bulunmamaktadır." Akdağ, bakanlık bürokratları ve merkez teşkilatında pandemi ile ilgili görev yapan doktorlarından, masrafları herhangi bir firma tarafından karşılanacak şekilde konferans veya bilimsel aktivitiye katılım olmadığını da bildirdi.

Manşetler