Doktorun hobi bahçesinde 60 çeşit meyve yetişiyor

Ordu'da özel bir hastanede görev yapan doktor Mithat Yağlı, yaklaşık iki dönümlük arazisinde aralarında dut, ağaç kavunu, hünnap, kiraz, avakado ve kamkat gibi türlerinde bulunduğu 60 çeşit meyve üretiyor.

Ordu'da özel bir hastanede görev yapan Dr. Mithat Yağlı, yaklaşık iki dönümlük arazisinde aralarında dut, ağaç kavunu, hünnap, kiraz, avakado ve kamkat gibi türlerinde bulunduğu 60 çeşit meyve üretiyor.

Her mevsime uygun meyve ağaçlarının yer aldığı bahçesinde sebze ve tavuk yetiştiriciliği de yapan Yağlı, AA muhabirine, boş zamanlarının büyük bir bölümünü bahçesinde geçirdiğini söyledi.

Yağlı, 60 çeşit meyvenin bulunduğu bahçesini "sağlık deposu" olarak niteleyerek, "Birçok arkadaşım buraya gelerek değişik meyve türlerini tatma imkanı buluyor" dedi.

Meyve yetiştiriciliğini sadece hobi olarak yaptığını anlatan Yağlı, şöyle devam etti:

"Bir gün Almanya'daki akrabalarımı aradım ve kendilerine neler yaptıklarını sorduğumda, Alman hükümetinin tahsis ettiği bahçede sebze yetiştirdiklerini söylemişlerdi. Ben de bunun üzerine kendime ait arazi boş durmasın diye hobi olarak meyve dikmeye başladım. Sabah erken saatlerde bahçeye gelerek meyvelerin bakımını yapıyorum. Çünkü hepsini kendi ellerimle diktim. Şimdi geldiğimiz noktada mevsimine göre 60 çeşit ağaç meyve veriyor."

- "Bu mevsimde dut yiyoruz"

Bahçede yer alan meyvelerin her birinin farklı özellikleri olduğunu anlatan Yağlı, kışın dut ağacının meyve vermesinin kendilerini de şaşırttığını dile getirdi.

Bazı meyveleri açık alanda, bazı meyveleri ise serada yetiştirdiğini belirten Yağlı, şöyle konuştu:

"Bahçede elma, armut, kiraz, ceviz, erik, dut, ağaç kavunu, hünnap, avakado, kamkat ve tamamını sayamayacağız birçok meyve türü var. En ilginci dut. Çünkü bilindiği gibi dut yazın meyve veren bir tür ancak bahçemdeki dut ağacı bu mevsimde bile ürün vermeye devam ediyor. Çok fazla olmasa da günlük bir miktar ürün veriyor. Bu mevsimde dut yiyeceğimiz hiç aklımıza gelmezdi. İnsanlar gerçekten çok şaşırıyor."

- "Kamkat sağlık açısından çok önemli bir meyve"

Yağlı, bahçede bulunan kamkat adlı meyvenin kendi türünde dünyada kabuğu ile yenen tek meyve olduğuna işaret ederek, "Biz burada üretiyor ve yiyebiliyoruz ama insanlar bu meyveyi kilosu 30 liradan ancak satın alabiliyorlar" ifadesini kullandı.

Kamkat ağacının daha çok süs bitkisi olarak kullanıldığını vurgulayan Yağlı, "C vitamini deposudur. İki ağaç yaklaşık 100 kilogram meyve veriyor. Bu kamkatın bir tanesi bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Tezgahlarda az bulunan bir ürün. İnsanlar internetten kilosunu 30-40 liraya alıyorlar ama sera içerisinde inanılmaz yetişen bir meyve türü" diye konuştu.

Yağlı, bahçesinde meyvenin yanı sıra patlıcan, biber gibi sebze ile tavuk yetiştiriciliği de yaptığını kaydetti.

Manşetler

DUYURU-4