Doktorun Bile Masaj Yapması Zorlaştı ...

Her köşe başına masaj salonu devri kapanıyor. Denetimsizlik ve yasal boşluklar nedeniyle olumsuz örneklere sahne olan masaj sektörünün itibarını kurtaracak yönetmelik yürürlüğe girdi. Turizm sektörü ve işletmelerin vazgeçilmezi haline gelen masaj...

Her köşe başına masaj salonu devri kapanıyor.

Denetimsizlik ve yasal boşluklar nedeniyle olumsuz örneklere sahne olan masaj sektörünün itibarını kurtaracak yönetmelik yürürlüğe girdi. Turizm sektörü ve işletmelerin vazgeçilmezi haline gelen masaj hizmeti yönetmelikle sıkı denetim altına alınıyor. Yaklaşık 20 bin çalışanın dört gözle beklediği düzenleme masaj hizmeti veren kurumlara devrim niteliğinde yaptırımlar getiriyor. Yasal boşluklar nedeniyle her köşe başında açılan işletmeler tarihe karışıyor. Masaj sektörünün yaklaşık 500 milyon dolarlık bir pazara ulaştığı bilgisini veren Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, “Masaj alanında bugüne kadar hazırlanmış bir yönetmelik yoktu. Bu da sektörün kimi zaman kötü örneklerle anılmasına yol açıyordu. Yönetmelik sayesinde işletme müdürü de dahil masaj yapacak personelin 520 saatlik eğitimin ardından Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alması zorunlu hale geliyor. 1 yıllık geçiş döneminde kendine çeki düzen vermeyen işletmelerin kapısına kilit vurulacak” dedi.

Resmi gazetede 25.07.2010 tarihinde yayınlanan yönetmelik sayesinde Türkiye tarihinde ilk defa masajın resmen devlet tarafından tanındığını anlatan Sertaç Ak, “Artık her önüne gelen dört duvar arasında bir masaj salonu açamayacak. Bakkal mantığıyla masaj hizmeti veren ve kamuoyunda olumsuz ahlaki örneklerle anılan işletmeler kapanacak. 520 saatten aşağı eğitim alan hiçbir kimse masaj elemanı olarak çalışamayacak. İşletmeler hijyenden eğitime kadar sıkı bir denetim altına alınacak. Geç kalınmış da olsa atılan bu adım sektörümüz için büyük önem taşıyor” dedi.

KÖYDEN GELİP BİR HAFTALIK EĞİTİMLE MASAJ UZMANIYIM DİYENLER VAR
Son yıllarda masaj işletmesi ve uzmanlığının karlı bir iş haline geldiğine dikkat çeken Enstitü Başkanı Sertaç Ak, “Eskiden birkaç isletme ve hamamlarda istihdam edilen masaj uzmanları, şimdilerde otel, spa merkezleri ve hastanelerin vazgeçilmez elemanları arasına girdi. Sektörde yaklaşık 20 bin kişi istihdam ediliyor. Eğitimli eleman oranı ise yüzde 10’u geçmiyor. Sektörün finansal büyüklüğü ile ilgili kesin bir veri yok. Fakat tahminler 500 milyon doları aştığı yönünde. Sektörde şu an 5 bin eğitimli eleman açığı var. Bazı işletmeler eleman bulamadığı için köydeki işsiz gençleri yaz sezonunda getirip 1 hafta masaj seansı izleterek işe alıyor” diye konuştu.

Bugüne kadar sağlık, güzellik merkezleri, hamam ve termal tesisler kapsamında verilen masaj hizmetinin artık iş kolu olarak tanındığını anlatan Sertaç Ak, “Şu an sektörde çok sayıda masaj eğitimi vermeye çalışan kurum var. Fakat bunların büyük bir kısmı M.E.B onaylı sertifika veremiyor. Doğal olarak da sektörde çalışanların eğitim ihtiyacının karşılanması çok zor. Biz sosyal sorumluluk gereği bu alanda yatırım yapmak isteyen kişilere her türlü desteği vermeye hazırız. İstiyoruz ki Türkiye masaj alanında cazibe merkezi olsun” dedi.

DOKTORUN BİLE MASAJ YAPMASI ZORLAŞTI
Tıp fakültesi mezunu olan biri dahi olsa medikal tedavi amaçlı masajların yasaklandığına dikkat çeken Ak, “Bu tedaviler sadece hastane, fizik tedavi merkezleri ve polikliniklerde yapılabilecek. Sosyal aktivite amaçlı masajlar ise sektörde profesyonel ve eğitimli kişiler tarafından yapılacak” diye konuştu.

Manşetler