Kasım ayında İstanbul’un da aile hekimliğine geçeceğini söyleyen Sağlık Bakanı Akdağ, ailenin doktoru değerlendirmek için deneme süresi olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ İstanbul Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği Tercih ve Yerleştirme organizasyonu kapsamında dün Haliç Kongre Merkezinde’ki toplantıda tam gün yasasını savundu, aile hekimliği sistemi ile ilgil bilgi verdi.
Aile hekimliği projesini pilot çalışma olarak ilk Düzcede başlattıklarını söyleyen Akdağ, “Türkiye’nin yüzde 51’ini kapsayan bir proje oldu. Yılın sonuna kadar Türkiye’nin tamamına ulaşmayı hedefliyoruz. Aile hekimliği uygulamamıza 1 Kasım’da İstanbul’da başlayacağız. Aile hekimliği aslında sağlık ocakları diye bilinen sistemin 2011 yılına uyarlanmış halidir. Eğer vatandaşlarımız doktoruna uyum sağlayamazsa üç ay süre tanıyoruz üç ay deneme süresinden sonra yeni bir doktor seçebilirler. Vatandaşlarımıza doktorlarını seçme imkanı veriyoruz” dedi.
Yakalarsam YÖK’e...
‘Şükürler olsun ki; bu kanunla üniversite hastanelerinin içindeki muayenehaneler ortadan kalktı’ diyen Akdağ, “Üniversite öğretim üyeleri, akşam mesailerini bitirdikten sonra muayenehane açabilecek. Şu anda bu durumda olan öğretim üyesi 900 civarındadır. Türkiye’de hekimlerin sayısı 110 bin civarındadır. Hem Sağlık Bakanlığı’nda çalışan, hem muayenehanesi olan da 3 bin 500 civarında kişi. Toplasak hepsi 4 bin 500 kişi yapmaktadır. Biz bu 4 bin 500 kişinin çıkarını korumak için hükümet olmuş değiliz. Bu 4 bin 500 meslektaşım muayene hekimliğine devam edebilirler. Ama kamuyla ilişkilerini kesmek suretiyle. Ancak bundan sonra vatandaşın sağlık hakkını almak için üniversite hastanelerine gidip, üniversite hocasını orada bulamayıp, mesai saatiiçinde onun muayenehanesine gitme gibi bir durum oluştuğunda, bunu derhal tespit ederek YÖK’e bildireceğimden de öğretim üyelerinin haberi olsun istiyorum” dedi