Doktorlardan Tam Gün'e tepki
Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Güliz Erişken, "Köşk'te 'kerhen onaylanan Tam Gün Yasası, sağlık sektöründe sıkıntılara yol açacak" dedi.
Tam Gün Yasası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasayı veto etmesi için Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Güliz Erişken, sonuca şaşırmadığını söyledi.
Sürpriz olmadı Yasanın sağlık sektöründe sıkıntılara yol açacağını ifade eden Erişken, "Cumhurbaşkanı, bize hak verdiğini söylediyse de onaylamak zorunda kaldığını söyledi" dedi. Erişken ve TTB üyeleriyle görüşen Gül, "İtirazları mantıklı buluyorum" dedikten sonra Tam Gün Yasası'nı imzaladı. Cumhurbaşkanının yasayı onaylamasını beklediklerini dile getiren Erişken, şunları söyledi: "TTB olarak elimizden geleni yaptık.
Bundan sonra hekim ve sağlık problemi ile ilgili büyük sorunlar meydana gelecek. Diplomamızı alarak hekimlik yapma hakkı kazandık. Yasa ise evrensel hekimlik değerlerine uymuyor. Bu yasanın hayata geçmesi Gezi sürecinin cezalandırılmasıdır. Kızılay ve Sağlık Bakanlığının gelmediği Taksim Gezi Parkı'nda hekimler gönüllü olarak oraya giden vatandaşların yardımına koştu. Bu nedenle cezalandırılıyoruz." Sorunları çözmeyecek Güliz Erişken, yasanın sakıncalı uygulamalarından bir diğerinin ise özel hastanelere tıp akademisyenlerinin kiralanması olduğunu dile getirdi.
Hekimlerin mesleki bağımsızlıklarının kısıtlandığını anlatan Erişken, "Artık emek piyasanın metası haline geldi. Ayrıca çok şikayet edilen sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmasının engellenmesine yönelik ise yasada bir madde bulunmuyor" diye konuştu. Erişken, aile hekimlerinin özlük haklarının da yasada dikkate alınmadığını söyledi. Aile hekimlerinin acil servislerde görevlendirilmelerinin sorunu çözmeyeceğini belirten Erişken, "Böyle bir uygulama aile hekimlerinin özlük haklarını düzeltmeyeceği gibi acil servislerde yaşanan sorunları da çözmeye yetmeyecek" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın görevlilerinin gelmediği Gezi Parkı'nda gönüllü olarak çalışan hekimler, daha sonra elleri kelepçelenerek götürülmüştü.