Doktorlara çalışma saatleri düzelecek nöbetlere yeni sistem gelecek

Geçtiğimiz haftalarda ardı ardına gelen doktor intihar haberleri Sağlık Bakanlığı harekete geçerek bir takım önemli kararlar aldı. Buna göre çalışma saatleri düzelecek, nöbetlere yeni sistem gelecek.

Yelda GÖKDAĞ

Son haftalarda ardı ardına gelen doktor intihar haberleri Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık 2018 itibariyle yeni düzenlemeleri peş peşe yenileyecek.  Bu kapsamda doktorların alacakları maaşı, yaptığı ameliyat, baktığı hasta ve istediği tahlil sayısına göre ücretlendiren perfomans sistemi revize edilecek. 2015’te uygulamaya alınan sistem yeni baştan düzenlenecek. Düzenlemeyle doktorların yoğun çalışma sistemi uygun saat dilimlerinde sınır ve kota konularak yeni baştan düzenlenecek.   

ASİSTAN KADROLARI ARTIRILACAK  

Doktorları nöbet yükünden kurtarmak amacıyla ise asistan kadroları artırılacak. Doktorların eş durumlarına ilişkin sıkıntılar da Bakanlığın gündeminde. Bu kapsamda eş durumundan tayin konusunda da çalışma başlatılarak bu yöndeki sıkıntılara çare bulunacak. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan; “Türkiye’de tıp fakültesi sayısı belli yerlerdeyken destekleye destekleye büyüdü. Fakültelerimiz büyük çoğunlukla yetkinlik sorununu aşmış durumda. İnşallah Türkiye sağlık personeli ve hekim açığını kapatacak” dedi. 

PROSTAT KANSERİNDE YENiİ DÖNEM

Prostat kanseri teşhisinde yeni bir döneme geçildi. Yeni yöntemle yüzde 90’a varan başarı oranında prostat kanseri teşhisi konulabiliyor. 

Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen prostat kanseri tanısında yeni bir döneme geçildiğini belirterek, “Son yıllara kadar prostat kanseri şüphesi olan hastalara tanı koymak amacıyla ultrason eşliğinde sistematik biyopsi yapılıyordu. Bu yöntemin dezavantajı, görüntülenemeyen bir kanserin rastgele alınan biyopsiler ile tanınmaya çalışılmasıydı.

DOĞRU HEDEFTEN BİYOPSİ    

Prostat kanserinden şüphelendiğimiz hastalara rutin testlerimiz yanında “Multiparametrik Prostat MR’ı” çektiriyoruz. Bu özel prostat MR’ında prostat bezinde kanser için şüpheli bir alan olup olmadığı değerlendiriliyor. Eğer varsa, kanser şüphesi saptanan bölümler işaretlenip daha sonra özel bir yazılım sayesinde ultrasonografi cihazına yükleniyor. İşte bu yöntemin adı “Prostat MR Füzyon Biyopsisi” Gereksiz tanı oranını düşürüyor ve klinik açıdan önemsiz hastalık tanı oranı azalıyor.  Teşhiste yüzde 90’a varanbaşarı elde ediliyor. 

Manşetler

DUYURU-4