Doktorlara açılan davalar sezaryen doğumu artırıyor

Uzmanlar, doktorların haklarında açılan davalardan çekindikleri için sezaryeni tercih ettiğini söylüyor.

Uzmanların çoğu doğum yapmaya hazırlanan anne adaylarının tercihi olan sezaryen için “ancak tıbbi gerekçeler olması halinde yapılmalı” dese de geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de tıbbi gerekçelerle yapılan sezaryen oranı yüzde 25’leri buldu. Hiçbir tıbbi gerekçe olmadan gerçekleşen sezaryen sayısının ise çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, doktorların haklarında açılan davalardan çekindikleri için sezaryeni tercih ettiğini söylüyor ve birçok anne adayıyla doktorun tıbbi gerekçe olmadan sezaryene yönelmelerinin bazı özel hastanelerdeki oranı yüzde 80’lere çıkardığına dikkat çekiyor.

İRİ BEBEK DOĞUMLARI

Anne adaylarının son yıllarda iri bebek doğurmalarına daha sık rastlandığını belirten Prof. Dr. Buyru sözlerine şöyle devam ediyor: “Günümüzde doktorlar, aleyhlerine açılan haklı ya da haksız davalar nedeniyle normal doğum yerine sezaryeni tercih ediyor. Çünkü iri bebeklerde normal doğum anında meydana gelen zedelenme sezaryende söz konusu olmuyor.”

TIBBİ GEREKÇE ŞART

İnsanların giderek
daha az doğum yapması, vajinal doğumdan sonra idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi şikâyetlerin daha fazla dile getirilmesi, sezaryeni teşvik eden nedenler olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Buyru’ya göre tıbbi olarak değerlendirilen bazı durumlarda ise sezaryen tek tercih haline geliyor; Bebeğin ters ve başının yukarıda olması, yan durması, suyunun azlığı, tahmini ağırlığının 4 kilogramın üzerine çıkması, annenin şeker veya tansiyon hastası olması bu nedenler arasında bulunuyor.
 

Manşetler

DUYURU-4