Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yüksek teknoloji üzerine çalışan firmalarda istihdamı artırmak için uygulamaya koyduğu projeye başvurular başladı. 'Özel Sektörde Doktoralı Personel İstihdamının Desteklenmesi' projesine cumaya kadar başvuru yapanlar, çalıştırdıkları doktoralı personelin maaşının önemli bir bölümünü devlete ödettirebilecek.
2 YIL HER AY İKİ BRÜT ASGARİ ÜCRET
Proje kapsamında doktoralı personel çalıştırmak isteyen işverene maaş desteği verilecek. Özel sektör doktoralı personel alacak, ona ödenecek maaşın 2 yıl boyunca 2 brüt asgari ücret düzeyindeki tutarı devlet tarafından ödenecek. Brüt asgari ücret temmuz ayı itibarıyla bin 273 lira olduğu için, devlet katkısı her ay 2 bin 546 TL olacak. Bu rakam, asgari ücrete gelen zamlarla güncellenecek. Desteği hak eden firmalara ödemleri ise 6 aylık dönemler halinde yapılacak. 'Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı' kapsamındaki proje, özgün uygulamaları araştırma projelerinin oluşturulması, kuruluşların mevcut Ar-Ge ve yenilik projelerinin bilimselliğinin yükseltilmesi amacını taşıyor. Çalışma çıktılarının patentlere ve bilimsel yayına dönüştürülmesini isteyen bakanlık, teknolojik yenilikleri bilimsel katkının da artırılmasını hedefliyor.
KİMLER DESTEKTEN YARARLANACAK?
Ar-Ge merkezi işletmeleri, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren sermaye şirketleri ve daha önce TÜBİTAK destek programlarına ilişkin yönetmelik kapsamında yürütülen bir program çerçevesinde en az bir projesi desteklenmiş ve tamamlanmış sermaye şirketleri bu destekten yararlanabilecek. Büyük ölçekli işletmelerde en az 3, küçük ölçeklilerde ise en az 1 yeni doktoralı personel çalıştırma zorunluluğu bulunuyor.