Doktora yapmanın maaşa etkisi var mı?

657 sayılı Kanunun 36. maddesi gereğince doktorayı bitirenlere 1 derece verilmektedir. Ancak bir derece sadece mesleği ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara verilmektedir....

657 sayılı Kanunun 36. maddesi gereğince doktorayı bitirenlere 1 derece verilmektedir. Ancak bir derece sadece mesleği ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara verilmektedir. Master derecesi alıp 1 kademeden yararlanan memura, mesleği ilgili bir öğrenim dalında doktora görmesi halinde bu kez 1 derece değil iki kademe uygulanmaktadır.

657 sayılı Kanunun 1 derecenin gösterge farkı ise düşük derecelerde daha düşük örneğin 9. derecede 40 gibi bir gösterge farkına, yüksek derecelerde ise örneğin 2. derecede 165 puan farkına tekabül etmektedir.

5/1’deki bir kamu çalışanının doktora yaptığını varsaydığımızda alacağı gösterge farkı 80’dir. Bunun maaş katkısı ise 80*0.073837=5,9 liradır. Bu miktar da brüt olup bunlardan ayrıca gelir ve damga vergisi ile emekli kesintisi yapılmaktadır.

Doktora bitirmenin önemli bir etkisi var

Doktoranın maaş etki eden kısmı dışında önemli bir faydası daha bulunmaktadır. Bu husus görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde yer almıştır. Buna göre doktora yapanlar unvan değişikliği sınavından muaftır. Peki bu ne anlama geliyor? Normal şartlarda memur olan bir kişi mühendislik fakültesini bitirdiğinde, kurumdaki bir mühendis kadrosuna atanabilmesi için unvan değişikliği sınavı açılmasını beklemesi ve eğer bu sınav açılırsa diğer adaylarla birlikte bu kadro için yarışması gerekmektedir. Ancak yönetmelik doktora yapanlar için unvan değişikliği sınavından muafiyet getirdiği için, bu durumda kurumun en üst amiri isterse doktora bitirmiş o memuru mühendis kadrosuna sınav yapmaksızın atayabilir.

Manşetler

DUYURU-4