Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 100 bin kişiye 153 doktor düştüğünü, bu sayının Avrupa Birliği standartlarının çok gerisinde kaldığını belirterek "Yurtdışından doktor getirtmek için çalışma başlattık" dedi.
TÜRKİYE'de 100 bin kişiye 153 hekim düştüğünü belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim açığının kısa vadede kapatılması için çözümün yurtdışından getirilecek doktorlarda olduğunu ifade etti. Akdağ, şunları söyledi:
EN AZ DOKTOR TÜRKİYE'DE
"2009 Aralık ayı sonu itibarıyla ülkemizdeki toplam hekim sayısı 112 bin civarında. Türkiye, bu rakamlarla Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa bölgesinin en alt sınırında yer alıyor.
Hemen üzerimizde yer alan Romanya'da 100 bin kişiye düşen hekim sayısının 192 olması dikkat çekici. Hastalara hizmet verecek doktor sayısının fazla olması lazım. Tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısı artıyor. 2023 yılında ancak doktor sayımız yeterli olacak. Kısa vadede mutlaka yurtdışından sağlık çalışanı getirilmesi gerekiyor. Bunun için çalışmalara başladık." Bakan Akdağ, doktor sayısının mutlaka artırılması gerektiğini de vurgulayarak "YÖK Başkanı değişikliğine kadar biz eski YÖK Başkanı ile bu konuları görüşemiyorduk. Doktor sayısının fazla olduğuna dair genel kabul vardı ülkede. Doktor sayısının mutlaka fazla olması lazım" diye konuştu.
TÜM BRANŞLARDA GERİDEYİZ
AB İlerleme Raporu'nda, 21 Avrupa Birliği ülkesinde ve Türkiye'de 22 branşta 100 bin kişiye düşen uzman doktor sayısı da karşılaştırıldı. Buna göre Türkiye'de beyin ve sinir cerrahisindeki uzman doktor sayısı dışındaki bütün branşlardaki belirgin sayısal gerilik göze çarptı.
Vatandaş 'tam gün'ü istiyor
Anayasa Mahkemesi'nin "Tam Gün Yasası" ile ilgili iptal kararının gerekçesini henüz yayımlamamasını eleştiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kaç aydır Anayasa'yı ihlal eder bir biçimde gerekçe yazıp bize söylemiyorlar. TBMM'nin hakkı değil midir bu gerekçeyi almak? Vatandaşın yüzde 99'u Tam Gün Yasası'nı istiyor. Bunun zıddına nasıl karar verir" dedi.
Deniz BILIROGLU