Doktor rapor verirse katilin cinsel gücü baskılandırılacak

Türkiye’nin gündemine oturan Özgecan Aslan cinayetinde gözler tutuklu katil zanlısı Suphi Altındöken’e verilecek cezaya döndü.

Esra YAZDIÇ DEMİR / HT GAZETE

İdam ve hadım cezasıtartışılırken, mevcut yasa ile tedaviye dönük doktor raporu üzerine faile kastrasyon (kimyasal yollarla cinsel gücün yok edilmesi) yapılabileceği ortaya çıktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın HABERTÜRK’e açıklamaları şöyle:

CEZA DEĞİL TEDAVİ

-Yasal olarak hadım Türkiye’de var mı?

2009’da Meclis’e Alev Dedegil’in verdiği ve sonra kadük olmuş bir teklif bu. Sonra ben bakan olunca Alev Hanım’la gerekli görüşmeleri yaptık ve bu bir tasarıya dönüştü. O şekilde geçen yıl haziran ayında yasalaştı. Orada bir yanlış ifadelendirme var. Kastrasyon tüm dünyada bir ceza yöntemi olarak değil bir tedavi yöntemi, toplumu koruma yöntemi olarak kullanılır. Faili tedavi, toplumu failden koruma şeklinde. Tıbbi bir yöntemdir. Tıbbi bir gereklilik olduğu tespiti ile uygulanabilir. Kastrasyon, yani o ilaçlar uygulandığı sürece etkilidir. İlaçlar kullanılmadığında kişi eski haline döner.

-Handikap orada mı başlıyor?

Bunun herhangi bir handikapı yok. Kişi o ilaçları ömür boyu kullanabilir ve ömür boyu o tedavi sürebilir. Bir tansiyon, şeker ilacı gibi düşünün. Hastalık devam ettiği sürece, kullanıldığı süre boyunca tesirini gösteren bir tedavi. Yöntemin kullanıldığı failler ceza affına uğramazlar, cezalarını çektikleri müddetçe hapishanedeyken bu tedavi kendilerine uygulanır. Denetimli serbestlikte tahliye durumunda da gözetimleri yapılır ve uygulanır.

-Yeni bir yasaya gerek yok mu o zaman?

Hayır. Fatma Hanım (Şahin) “Bu sistem uygulansın” derken şöyle bir şey oldu. Belediye başkanlığına geçtikten sonra Meclis’teki çalışmaları çok yakından takip edemedi. Kanunun geçtiğinin farkında değil.

-Hadım farklı bir yöntemi mi ifade ediyor?

Kastrasyon ve söylediğiniz kelime aynı anlama geliyor. Ama bunu hiç telaffuz etmiyorum.

-Sonuçta bu yasa buna imkân veriyor değil mi?

İlaç kullandığı müddetçe kişi kastre edilebilir.

-Özgecan’ın failine kastre uygulanabilir o zaman değil mi?

Uygulanır mı uygulanamaz mı bilemeyiz. Bakın bu yasada odak noktası kişinin tıbbi gerekliliklerle bu şekilde tedavi edilmesidir. Başka saiklerle, hunharca hislerle mi bunu yaptı, bunu bilmiyoruz. Bu ancak doktor raporu ile tespit edildikten sonra uygulanabilir.

‘FARK ETTİK Kİ PANİK BUTONUNDAN DAHA İYİ YÖNTEMLER VAR’

-Panik butonu uygulaması değişiyor mu?

Panik butonu 2 yıllık bir pilot uygulama geçirdi. Uzmanlar fark ettiler ki daha iyi sistemler var. Failin ve mağdurun aynı anda takip edilebildiği ve bir araya gelme riski oluştuğu anda her ikisine birden müdahale edilebildiği sistemler. Eski sistemde sadece mağdura müdahale edilebiliyordu. Ama bu yeni sistemde faile de müdahale edilebiliyor. GPS üzerinden takip ediliyor. Diyelim ki kazara mağdur ve fail alışveriş merkezinde bir araya geldi. Fail ikaz edilmeden önce mağdur hemen koruma altına alınıyor, fail de oradan çıkması için uyarılıyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ