Doktor hatasını arabulucu çözecek

Sağlık Bakanlığı, yanlış tedavi başta olmak üzere hasta ve doktorlar arasındaki problemlerin çözümü için ombudsman sistemini hayata geçiriyor.

Arabulucular bundan böyle olay yerinde hatayı incelerken verilecek kararda etkili olacak.

"Sağlıkta İndikatör Yönetim Sistemi (SİYÖS)" çalışmaları başlıyor!

Gelişmiş ülkelerde uygulanan “Sağlıkta Uzlaşma Komisyonu” Türkiye’de de başlıyor. Hasta ile doktorun arasını artık sağlık ombudsmanları bulacak. Bunun için bakanlık 5 kişiden oluşacak bir komisyon oluşturuyor. Bu komisyon sık sık yaşanan hasta ve doktor problemlerinin çözümü için çalışacak.

TAZMİNAT CEZASI VEREBİLECEK

Doktor veya tedavi hatalarıyla ilgili şikayetler öncelikli olarak bu komisyonda ele alınacak. Konunun uzmanları tarafından hata olup olmadığı ortaya çıkartılarak taraflar arasında arabuluculuk yapılacak. Böylece konunun uzmanı olmaması nedeniyle uzayan yargı süreçlerinin de önüne geçilmiş olacak. Şikayet konusu olayları inceleyen sağlık ombdusmanı, eksiklik ve hata görürse tazminat verilmesine hükmedecek. Tazminat ve verilen cezadanmemnun olunmaması durumunda ise yargı yolu açık olacak.

OLAY YERİNDE TOPLANACAK

Komisyonun işleyişi ise etkin sonuç alınabilmesi için olay yerimerkezli olacak.Hatanın yapıldığı iddia edilen hastanede toplanacak arabulucu heyeti 5 kişiden oluşacak. Tazminat talebinde bulunan kişi, hata yapmakla suçlanan doktor, bir hukukçu, bir sağlık meslek etiği uzmanı, doktorun mesleki sigortasını yapan şirket sorumlusundan oluşacak komisyon, olayı geniş şekliyle ele alacak.

Üniversiteye giremeyene her ay 225 TL’ye kadar ceza

Kararlar birkaç haftada açıklanacak

Uzun yıllar süren yargı süreçlerinin hasta ve doktorlar açısından doğurduğu sakıncalar da hızlı işleyen komisyon sayesinde aşılmış olacak. Komisyon olaylarla ilgili kararını birkaç hafta içinde verip tazminat ya da ceza konusunda açıklama yapacak.

BiLiRKiŞi HEYETi iNCELEYECEK

Mesleki hatayı araştırmak için de Yüksek Sağlık Şurası’ndan bilirkişi heyeti oluşturulacak. Heyet öncelikli olarak geniş kapsamlı bir rapor hazırlayıp komisyona sunacak. Tazminata hükmedildikten sonra doktorun mesleki hatası varsa meslek sigortası kapsamında sigorta şirketinden tahsil edilecek. Sağlık Bakanlığı hastaneden kaynaklı hataları tazmin edecek.

LÜTFİ ERDOĞAN - BUGÜN GAZETESİ

AİFD: "Yolsuzluk yaptığı iddia edilen firmaların isimleri açıklansın"

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ