Doktor doktor gezen hastalar bir de tiroidine baktırmalı

Hipotiroidi, tiroit hormonlarının kanda düşük seviyelerde bulunması yani yetmezlik durumudur. Kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülür.

Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıksa da ortaya çıkan klinik durum ve belirtiler aynıdır. Hormon seviyesini düşüren sebebe göre kalıcı veya geçici olabilir. Hipotiroidide en sık görülen bulgular yorgunluk, halsizlik, aşırı uykuya meyil, saç dökülmesi ve üşüme hissidir. Bunun dışında birçok sistemi ilgilendiren çok sayıda belirtisi mevcuttur. Konsantrasyon bozukluğu, depresyon, ciltte kuruluk, kabızlık, kilo vermede zorluk, terlemede azalma, hareketlerde azalma, tırnaklarda kolay kırılma, kas krampları, adet düzensizliği, guatr yani boyunda şişlik belirtileri sayılabilir. Tansiyon yüksekliği ve kolesterol seviyesinde yükselme, sebep olduğu önemli sağlık problemleridir. Onun için kolesterol yüksekliği problemi olan hastalarda yapılacak tetkikle hipotiroidi mutlaka ekarte edilmelidir.

Doğumsal hipotiroidi ise yenidoğan bebeğin tiroit hormonlarının düşük olması durumudur. Anneye ait tiroit ilaçlarının kullanılması, iyot eksikliği gibi sebeplerle veya bebeğe ait nedenlerden ortaya çıkabilir. Kandan TSH ve tiroit hormonlarının bakılması ile gerek bebekte gerekse de erişkin hastalarda erken tanısı mümkündür. Bebekte erken tanındığı takdirde ileride çocukta zekâ geriliği ve cüceliğe neden olacak bu hastalık basit bir ilaç tedavisi ile önlenmektedir. Erişkinde ise tespit edildiğinde hastayı doktor doktor gezdiren birçok şikâyet ve problem tedavi edilebilmektedir. Bu sebeple depresyona giren hastalar, kolesterolü yüksek hastalar iyileşmekte, saçı bu sebeple dökülen hastalar ilgili tedavi sonrasında saçlarına kavuşmaktadır.

UZ. DR. SAİM ŞENDİL
Aile Hekimliği Uzmanı
Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Manşetler

DUYURU-4