Doçent doktorun suçu ne? Yeni tasarıyla sadece profesörler mesai sonrası çalışabilecek

Anayasa Mahkemesi’nin iptalinin ardından Tam Gün Yasası’nda değişikliğe giden Sağlık Bakanlığı, profesörlerin SGK ile anlaşması olmayan,..

Anayasa Mahkemesi’nin iptalinin ardından Tam Gün Yasası’nda değişikliğe giden Sağlık Bakanlığı, profesörlerin SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabilmesinin önünü açmaya hazırlanıyor.

Tasarı, doçent, yardımcı doçent gibi akademik unvana sahip ya da kamuda çalışan hekimlerin yararlanamaması nedeniyle eleştiriliyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan iki ayrı maddenin değişikliğini öngören yasa tasarısı, hekim ve diş hekimi profesörlerin, il müdürü, şube müdürü, klinik şefi gibi görevleri olmaması şartıyla özel sektörde çalışabilmesini öngörüyor. Tasarıda, profesörlerin ancak mesai bitiminden sonra çalışabileceğinin altı çizilirken, döner sermaye ve performans gelirinden de faydalanamayacakları belirtiliyor.

4 BİN MUAYENEHANE
Yasadan önce haftada 20 saat üniversitede çalışan profesörlerin muayenehane açabildiğini anımsatan Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Özdemir Aktan, şimdi hem tam gün çalışıp hem de döner sermayeden yararlanamamanın da ‘haksızlık’ olduğunu söyledi. Türkiye’de 120 bin hekim, 4 bin civarında da muayenehane olduğunu dile getiren Aktan, şöyle devam etti: “Bunun ancak bin 100’ü profesörlerin. Sağlık Bakanlığı, bunu kan davası haline getirdi. Yasa çıkarsa, özel hastanelerde bu profesörler nasıl çalışacak belli değil. Ya hastane kadrosunda olması gerekiyor; ki zaten kadro verilmiyor ya da serbest meslek makbuzu kesecek. Yani hiçbir mantığı olmayan bir tasarı.”

OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül, profesörlerin özel hastanelerde çalışmasının, hizmet kalitesini artıracağını söyledi. Muayenehane açamayan profesörlerin, tasarıya göre özel hastanelerde çalışabileceğini dile getiren Şengül, “Tasarının hekimlere çıkış yolu sağlayıp sağlamadığı tartışılır. Ama profesörlerin özel sağlık sektöründe çalışması niteliği artıracak. Profesörler, SGK ile kısmi sözleşmesi olan özel hastanelerin, sözleşme yapılmamış bölümlerinde de çalışacak. Hasta potansiyeli de olan profesörlerin sektöre faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘Kamuda şef olmayan Prof. yok tasarı ölü doğdu’

Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Özdemir Aktan, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan ama şef olmayan profesörlerin bulunmadığını dile getirerek, şunları söyledi: “Tasarının mantıksızlığı burada da ortaya çıkıyor. Kamu hastanelerine vaktiyle, şef kadrosunda istihdam etmek üzere sınavsız profesör ve doçent aldılar. Bu arkadaşlarımız sayısı az olmakla birlikte Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışmayı sürdürüyor. Ancak hepsi şef kadrosunda ve bu unvan emekliliğe dek sürüyor. Yani kamu hastanelerindeki hiçbir profesör hekim, tasarıda olmasına rağmen bu uygulamadan yararlanamayacak.”

EBRU ERDOĞAN

Manşetler

DUYURU-4