Yaz mevsiminin tatilde getirdiği rehavet ile kilolar artıyor.
Sıcak havaların yol açtığı egzersiz yapma isteksizliği ve açık büfe tuzağı, bu dönemde kilo alımına neden oluyor. Modern Fitofarmakoterapi Doğal Farmasötikler dergisi, Bilim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Göknel, sezonluk kilo alıp vermenin zararlarına dikkat çekerek, yazın, alınan kilolardan kurtulmak için yapılacak zorlu diyet koşullarında diyet için elzem 5 kuralı şöyle sıraladı;
1- Zayıflama tabletlerini kullanacaksanız Sağlık Bakanlığı onayına dikkat edin: Eğer kullanacağınız zayıflama tableti Sağlık Bakanlığından onaylı “ilaç” kategorisindeyse mutlaka doktor tavsiyesiyle alın ve yan etkileri konusunda doktorunuzdan ve eczacınızdan bilgi alın. Zayıflama tabletiniz eğer Sağlık Bakanlığından onaylı ancak sağlık koruyucu olarak tanımlanan “ara ürün” kategorisinde ise reçetesiz satılır. Bu ürünlerin ciddi bir yan etkisi yoktur ve eczanelerden temin ettiğiniz müddetçe sakınca yaratmazlar.
2- Dozlara dikkat edin:
Kafein ve kapsaisin gibi doğal maddeler uygun dozlarda alındığında metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını destekler. Ancak doz aşımına dikkat edilmelidir. Zayıflama tabletlerinde belirtilen doğal maddelerin miktarlarına dikkat edin. Günde 150-200 mg kafein hiçbir risk oluşturmadığı gibi aksine birçok faydası vardır.
3- Sıvı kaybını engellemek için form içeceklerini tercih edin:
Diyet yaparken bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Eğer zayıflama ürünü kullanmakta kararlı iseniz, tablet formları yerine tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artık bulabileceğiniz form içeceklerini tercih ederseniz hem sıvı kaybını önlemiş olursunuz hem de tablet formlarının meydana getirebileceği yan etki riskini sıfıra indirmiş olursunuz.
4- Zayıflama ürünü kullanıyorum diye diyetinizi boşlamayın:
En sık yapılan hataların başında geliyor. Hiçbir zayıflama ürünü eğer diyetinize dikkat etmiyorsanız mucize yaratmaz. Zayıflama ürünleri sadece kilo vermenizi kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla kullanılan takviyelerdir.
5- Zayıflamayı sezonluk bir aktivite olarak görmeyin:
Kilo verecekseniz bunu her şeyden önce sağlığınız için yapın. Her sene, kışın yada yazın kilo almak, baharlarda ise diyete başlamak, sadece estetik amaçlı diyet yapıldığının açık bir göstergesidir. Uzun vadede faydadan çok zarar getirir. Obeziteyle ilgili yapılan çalışmalar, uzun aralardan sonra spor ve beslenme alışkanlıklarımızı tamamiyle değiştirmenin, sadece estetik sorunlara neden olmakla kalmayıp vücut direncini de azalttığı ve metabolizmayı da yavaşlatarak ilerleyen dönemlerde daha fazla kilo alınmasına neden olduğunu gösteriyor. Sağlığınız için beslenmek ve formunuzu korumak bir yaşam şeklidir ve asla sezonluk bir aktivite olarak görülmemelidir. Günümüzün obezojenik (kilo almaya neden olan) çevre koşullarında kilo kontrolü ve kilo verme bir yaşam tarzı olmalıdır.