AHMET FATİH ERTURAN
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de sayısı 7 milyon 43 bine ulaşan diyabet hastası için 2015-2020 Eylem Planı hazırladı. Türkiye'de her yıl 60 bine yakın ölümün yaşandığı diyabeti önlemek için önemli projeler hayata geçirilecek. Hayati riski bulunan diyabet hastalarına acil müdahale edilmesi için 'Diyabet Kimlik Kartı' hazırlanacak.
328 milyon hasta var!
Planda dünya ve Türkiye'ye özgü rakamlar sunuldu. Dünyada 382 milyon diyabetli hasta yaşarken, 2035 yılında bu sayının 592 milyona ulaşacağı tahmini yapıldı. Dünya diyabet nüfusunun yarısının üç ülkede (Çin, Hindistan, ABD) yaşadığı ifade edildi. 2035 yılı tahminlerine göre Türkiye'nin, diyabetli nüfus itibarı ile diyabetin dünyada en yüksek olacağı ve ilk 10 ülke arasına gireceği bilgisi verildi. Türkiye'de ise 20-79 yaş arası 7 milyon 43 bin 290 vaka bulunuyor. Diyabete bağlı ölümler ise 59 bin 786 olarak kayıtlara geçiyor. Kişi başı ortalama diyabet harcaması 866 dolar olarak belirleniyor. Yaş gruplarına göre de en büyük grubu yüzde 52 ile 46-54 yaş arası hasta grubu oluşturuyor.
Adım adım mücadele edilecek
Bakanlığın 5 yılda yapılmasının planladığı 6 önemli adım şöyle:
1-KİMLİK KARTI: Hayatı tehdit edebilecek riski olan diyabetliler için acil durumlarda erken müdahale edilmesini sağlayacak 'Diyabet Kimlik Kartı' hazırlanacak. Kimlik kartları hasta hakkında bilgiler verecek.
2-İZLEME KARTI: 'Elektronik Sağlık Kaydı' (ESK) ile hastaların kendi sağlık durumlarını takip etmelerini teşvik etmek ve farklı merkezlerde benzer tetkik ve muayenelerin gereksiz tekrarlarını önlemek için Sağlık Bakanlığı tarafından standart bir 'Diyabet İzlem Kartı' oluşturulacak. Bu kart gereksiz tedavileri ve hastanın hastanelerde dolaşmasını engelleyecek.
3-HUTBEDE DİYABET: Camilerde imamların vaazlarında fiziksel aktivite, sağlıklı yaşam, beslenmenin ve diyabetin önemine yer verilecek.
4-MERKEZİ SINAVLAR: Merkezi sınavlarda diyabetli çocukların özel durumlarını dikkate alarak gerekli destek-lerin sağlanacak. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak bir rehber hazırlanacak.
5-CEZAEVLERİNDE EĞİTİM: Kamu kurumları, ilk ve orta öğretim okulları, üniversiteler, yaşlı bakım evleri, cezaevleri, aile sağlığı merkezleri, halk eğitim merkezleri, toplum merkezleri ve silahlı kuvvetler bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda diyabet eğitimi verilecek. 'Diyabet Eğitim Modülleri' hazırlanarak toplumun farklı kesimlerine eğitimlerin ulaştırılması sağlanacak.
5-ROL MODEL: Toplumsal farkındalığın artırılması için rol modeller sahnede yer alacak. Siyasi liderler, kanaat önderleri, bilim adamları, sanatçılar, medya mensupları gibi rol modeller kamu spotlarında oynayarak diyabet hakkında bilgiler verecek. Toplu taşıma araçları ve cadde üzerlerindeki reklam panolarında diyabet hakkında bilgilendirici afişler yer alacak.