Devam eden klinik deneylerde, aşının diyabet ve diğer bağışıklık sistemi hastalıklarının bazı belirtilerini ortadan kaldırdığı görüldü.
Veremin hala yaygın olduğu ülkelerde yeni doğan bebeklere yapılan BCG aşısı, dünyada kullanımı en yaygın aşı olarak biliniyor. BCG, verem mikrobunu öldüren TNF hormonunun salgılanmasını hızlandırıyor.
Tip 1 diyabet hastalarında, normalde bağışıklık sisteminin önemli savaşçıları olan ve vücuttaki enfeksiyonlarla mücadele eden T hücreleri kontrolden çıkarak, insülin hormonu salgılayan pankreasa saldırıyor. Vücuttaki besinleri enerjiye çeviren insülin miktarı azalınca, kandaki şeker oranları tehlikeli seviyelere yükseliyor. Bu da, görme kaybı ve karaciğer iflası gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Ancak bilim insanları, BCG aşısının yükselttiği TNF seviyelerinin tüberküloz bakterisini öldürmenin yanı sıra pankreasa saldıran T hücrelerini de yok ettiğini keşfetti.
Massachusetts Hastanesi’nin İmmünoloji Laboratuvarı Direktörü Denise Faustman, BCG aşısını diyabet hastalığı üzerinde test ediyor.
Faustman, fareler ve insanlar üzerinde yapılan ilk deneylerde, verem aşısının T hücrelerinin miktarını önemli ölçüde azalttığını ve kan şekeri seviyelerini normal değerlere indirdiğini gördüklerini söylüyor.
Aşının, insülin seviyelerini arttırdığını belirten Faustman “Dünyada hastalığın son aşamasına geçmiş yüzlerce mutlu diyabet hastası fare var. Çünkü bu farelere, BCG aşısı yapıldı ve hepsi sağlığına kavuştu. Şimdi aynı başarıyı insanlar üzerindeki deneylerde elde edip- edemeyeceğimizi görmeye çalışıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Araştırmacılar, son 15 ila 20 yılını diyabet hastası olarak geçiren 150 kişi üzerinde 5 yıl sürecek klinik deneylere başlamaya hazırlanıyor.
Uzmanlar, yaşları 18 ila 60 arasında değişen yetişkinlere dört hafta arayla iki doz verem aşısı yapmayı ve dört yıl boyunca aşıyı tekrarlamayı planlıyor.
BCG’nin idrar kesesi kanserine karşı başarılı olduğunun kanıtlandığını hatırlatan Fautsman, halen dünya çapında yürütülen 10’dan fazla çalışmada verem aşısının diğer bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı etkili olup-olmayacağının araştırıldığını söylüyor.
Bu arada dünyada yaygın olarak bulunan BCG aşısının, ilaç firmalarına artık para kazandırması mümkün olmadığından, sektör devlerinin aşının klinik deneylerine finansal destek vermesi beklenmiyor.
Fautsman ve ekibinin yürüttüğü araştırma yardım kuruluşları tarafından destekleniyor.