Diyabet hastalığı tehdidi tüm dünyada hızla büyüyor. Harvard Üniversitesi ve Londra Imperial Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 1980’den beri diyabet hastası yetişkinlerin sayısı iki kattan daha fazla yükseldi.
Lancet dergisinde yayınlanan ve dünya genelinde 2.7 milyon insanın verilerini incelendiği araştırmanın sonucunda, 1980’den beri ölümcül düzeyde olabilecek diyabet hastası olan insanların sayısının 153 milyondan 347 milyona yükseldiği belirlendi.
-ARTIŞIN YÜZDE 70’İ YAŞAM SÜRESİNİN UZAMASIYLA İLGİLİ-
BBC’nin yansıttığı araştırmada, bu artışla mücadele etmek için daha iyi teşhis ve tedavinin gerekli olduğu vurgulanırken, bilim adamları bu artışın yüzde yetmişinin nedenini insanın yaşam süresinin uzamasına bağlayarak, artışın en çok Pasifik adalarında olduğunu söylüyor.
Londra Imperial Üniversitesi’nde görev yapan Majid Ezzati de, diyabetin dünyanın her yerinde yaygınlaştığına işaret ederek, "Eğer yüksek kan şekeri olan insanları belirlemek için daha iyi programlarlar geliştirmezsek ve kilolarını kontrol etmelerine yardım etmezsek, diyabet dünya sağlık sistemlerinde büyük bir yük oluşturmaya devam edecek" dedi.
TİP 2 DİYABET OBEZİTEYLE BAĞLANTILI
Kalp hastalıklarına ve felce neden olan diyabetin, ABD’de yüksek oranda yaygın olduğu belirtilerek, bu oranın batı Avrupa’da kısmen düşük olduğu ifade ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte gerçekleştirilen söz konusu çalışmada, diyabet oranının neredeyse her ülkede ya yükseldiği ya da aynı oranda kaldığı vurgulanarak, ilaç araştırma şirketi IMS Health’e göre, yıllık 22 milyar sterlin olan diyabet ilaçlarına yapılan harcamanın 2015’de 30 milyar sterlin olabileceği belirtiliyor."