Dişler neden çürüyor? Diş çürükleri engellenebilir

"Ne yazık ki çürüklerin önüne geçmek biraz zor. Ancak dişin yapısı çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek diş çürükleri engellenebilir"

Diş Hekimi Dt. Gürşat Arıcan Diş çürüğünün, dişin yapısı, ağızdaki mikropların tipi, beslenme şekli ya da tükürüğün yapısı gibi çok çeşitli faktörlerin etkisiyle meydana geldiğini belirterek, "Ne yazık ki çürüklerin önüne geçmek biraz zor. Ancak dişin yapısı çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek diş çürükleri engellenebilir" dedi.

Arıcan, diş çürüklerinin oluşmaması için yapılması gerekenleri anlatarak, "Beslenme alışkanlıkları kadar, içtiğimiz sudaki "flor" oranının da diş ve diş etleri için önemli olduğunu vurguladı. Arıcan, "Sudaki florürün düşük olması çürük riskini iki kat artırıyor. Diş ağrısı bütün insanların ortak sorunu. Ağrının kaynağını oluşturan çürükleri önlemek ebetteki mümkün" dedi.

Diş Hekimi Dt. Gürşat Arıcan, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızdaki kalıntısıyla oluşan diş çürüklerinin, sağlıklı bir ağza sahip olmanın önündeki en yaygın engel olduğunu bildirdi. Dt. Arıcan diş çürüklerinin daha çok koyu renklemelerle birlikte görülen oyuklar olduğunu belirterek, "günümüzde diş yapısını güçlendirmede etkinliği en çok bilinen madde "flor" bileşikleridir. Flor bileşikleri dişlerin gelişmekte olduğu dönemde (0- 3 yaş) ya da dişler ağızda görüldükten sonra uygulandıklarında dişin yapısına girerek çürüğe karşı daha dayanıklı bir yapı oluşmasını sağlar" dedi.

Tüketilen sudaki florür miktarının çürükler açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken, Diş Hekimi Dt.Arıcan, flor eksikliğini giderebilmenin en kolay yolunun, 3 yaşından itibaren florürlü bir diş macunu ile sabah akşam dişlerin fırçalanması ve tüm süt dişleri ağızda yer aldıktan sonra da diş hekimi tarafında uygulanacak olan flor bileşiklerinin kullanılması olduğunu kaydetti.

Dt. Arıcan, "Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez, tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da kullanılan bazı ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadır. Bu nedenle diş hekimleri, tükürük akışını arttırdığını için şekersiz sakızlar sıklıkla önerirler" diye konuştu.

Diş çürükleri bu kadar yaygın bir hastalık olmasına rağmen alınacak küçük önlemlerle, çürüklerin önüne geçmenin mümkün olduğunu da belirten Dt. Arıcan, alınacak önlemleri "Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması, her gün diş ipinin düzenli olarak kullanılması, şekerli yiyeceklerin ana öğünlerde tüketilmesi, her altı ayda bir diş check up'ı yaptırılması, çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulması" şeklinde sıraladı.

Manşetler

DUYURU-4