Dışkıda kan ve aşırı zayıflama kanser habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri, kalın bağırsak iç yüzeyini örten tabakayı oluşturan hücrelerin gelişmesi ve polip adı verilen, bağırsak kanalı içine doğru büyüyen oluşumlar sonucu ortaya çıkar.

Zaman içinde polip zemininde kanser ortaya çıkabilir. Bu kitle kalın bağırsak duvarını işgal eder. Kontrolsüz büyümeye devam eden kanser hücreleri belli bir dönem sonra bağırsakta tıkanıklığa yol açabilir. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Baybora Kırcalı, kolon kanserinin belirtileri ve erken teşhisi için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Kalın bağırsak kanseri en sık görülen 3. Kanser türüdür. Yaşı 50 ve üzeri olanlar, ailesinde kalın bağırsak kanseri olan kişiler risk grubundadır.
 
Kalın bağırsak Kanserinin belirtileri nelerdir?
Kalın bağırsağın sağ tarafında en sık görülen belirtisi, dışkı ile birlikte fark edilmeyen kan kaybı ve buna bağlı halsizlik ve kansızlıktır. Diğer önemli bir bulgu da bağırsal alışkanlıklarında değişikliktir. Zaman zaman kabızlık ya da ishal atakları olabilir. Bu dönemde karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz bu bulgulara ek olarak ortaya çıkabilir.
 
Kalın bağırsağın sol tarafında yerleşen kanserlerde sıklıkla kanla karışık dışkılama şikayeti gözlenir. Dışkılama sonrası rahatlayamama, özellikle sol alt taraflarda karın ağrısı ile aşırı gaz ve şişkinlik diğer belirtilerdir.
 
Genel olarak:
-       Makattan kan gelmesi
-       Dışkıya kan bulaşması
-       Dışkılama alışkanlıklarında değişim
-       Dışkının incelmesi
-       İshal ve kabızlık atakları
-       Kansızlık, halsizlik, devamlı yorgunluk
-       Şişkinlik, aşırı gaz
-       İzah edilemeyen kilo kaybı, sık görülen belirtilerdir.
-      
Dr. Kırcalı, kalın bağırsak kanserinde erken teşhis ve tedavinin hayat kurtaracağını, karın ağrısı ve kilo kaybının genellikle ilerlemiş hastalığı gösteren geç belirtiler olduğunu söyledi.
 
“Pek çok kanser belirti ve bulgu vermez. Bu nedenle hastalar, genelde hekime, hastalığın ileri evresinde başvurur. Bu nedenle herhangi bir şikayet olmasa da risk gruplarında kanser taraması oldukça önemlidir. Belirtilerin ortaya çıkmadan kanserin tespit edilmesi, yaşam süresini belirgin olarak artırmaktadır. Eğer konu edilen risk gruplarından birine giriyorsanız veya bahsedilen belirtilerden birkaçını gösterdiğinizi düşünüyorsanız vakit kaybetmeden tarama testlerinden geçmeli, konusunda uzman bir hekim tarafından kontrolden geçirilmelisiniz.” diyen Dr. Kırcalı, “Kolonoskopi kalın bağırsakların tamamının görüntülenmesini sağlayan bir tarama testidir.” diyerek, BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi’nde kolonoskopi sırasında hastaların ağrı duymasını engellemek ve işlemin tamamının hissedilmemesini sağlamak amacıyla ağrı kesici ve sakinleştirici ilaç yapıldığını belirtti ve bu işlemin düşük riskli hastalara 10 yılda bir kez, artmış risk gruplarındaki hastalarda ise 1,5 ila 5 yılda bir uygulanması gerektiğini ekledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ
DUYURU-4