Diş röntgeninde tümör riski

Yılda en az bir kez diş röntgeni çektiren 10 yaş altı çocuklarda iyi huylu beyin tümörü (menenjiom) ihtimalinin beş kat arttığı kanıtlandı. ABD'de Cancer ...

Yılda en az bir kez diş röntgeni çektiren 10 yaş altı çocuklarda iyi huylu beyin tümörü (menenjiom) ihtimalinin beş kat arttığı kanıtlandı. ABD'de Cancer dergisinde yayımlanan, araştırmaya yaklaşık üç bin kişi katıldı. 2006 ve 2011 yılları arasında bin 433 kişi incelendi. Benzer özelliklere sahip ancak menenjiom hastası olmayan bin 350 kişiden tahsil edilen veriler, bu verilerle karşılaştırıldı. Her yıl bir veya daha fazla diş röntgeni çektirmenin 10 yaş altı çocuklarda menenjiom ihtimalini beş kat artırdığı görüldü. Yılda bir veya daha fazla kez bu röntgeni çektiren yetişkinlerde ise riskin üç kat arttığı saptandı. Bilim insanları, gelişmiş ülkelerde diş röntgenlerinin, sıklıkla çekiliyor olması nedeniyle insanlar için önemli bir radyasyon kaynağı oluşturduğuna dikkati çekti. Menenjiomlar çoğu zaman masum tümörler de olsa beynin farklı bölgelerine baskı yaparak, hastanın yaşamını olumsuz etkiliyor, ameliyatla alınmaları gerekebiliyor.

Prof. Dr. Nükhet Sandallı (Yeditepe Üniv. Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı): Çocuklarda radyografik çekimler "Radyasyon Güvenliği" esaslarına göre yapılmalı. Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da çekim sırasında mutlaka kurşun önlük ve kurşun yakalık giydirilmeli. Kurşun önlükler üç ay aralıklarla kontrol edilmeli; hata gösterenler değiştirilmelidir.

Prof. Dr. Hilal Mocan (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
Çocukların radyasyon alacağı herhangi bir tetkiki yaparken mutlaka iki kere düşünülmeli. Bu riskler göz önüne alınmalı. 3-5 kere çekildi de beyin tümörü oldu diye bir sonuç bağlantısı kurulamaz ama çok dikkatli olunmalıdır.

Prof. Dr. Erkan Topuz (Universal Hastaneler Grubu Tıbbi Onkoloji Direktörü): Tüm tıbbi X ışınlar ciddiye alınmalıdır. Özelikle bilgisayarlı tomografilerin çocuklar üzerinde kullanılmalarını ve nükleer tıbbın diğer formlarını X ışınlarıyla temasınız önerildiğinde maruz kalınacak dozla ilgili bilgileri danışıp, genital organların dikkatlice korunduğundan ve radyasyona maruz bırakılmadığına dikkat edilmeli.

Dr. Sibel Karaman Örsal (Uzman Diş Doktoru):
Çocuk dozajı ayarlanmalı ve bu şekilde alınmalıdır. Özellikle erken dönemlerde ciddi ortodontik sıkıntlar yok ise panoromik röntgen alınmaz. Özellikle buluğ çağına kadar çocuklarda hücre gelişimi çok hızlı olduğu için birçok çalışmada troid ve beyin hücrelerinin daha fazla etkilendiği söylenmekte. Çoğu zaman aileler de "alınsın" diye zorlamakta ama klinik tanı yeterli ise hekim röntgen almayabilir.

Didem SEYMEN

Manşetler

DUYURU-5