Dis hekimlerinin tercihi köprü yerine implant

Ağzında eksik dişi olanlar eskiden köprü yaptırarak sorunlarını çözerdi... İmplant tedavisi çıktıktan sonra köprü protezinin tahtı sallandı. Diş hekimleri, "Köprü mü yoksa implant mı?" sorusuna "İkisinin de yeri ayrı ama implant iyidir" yanıtını verdi

Ağzında eksik dişi olanlar eskiden köprü yaptırarak sorunlarını çözerdi... İmplant tedavisi çıktıktan sonra köprü protezinin tahtı sallandı. Diş hekimleri, "Köprü mü yoksa implant mı?" sorusuna "İkisinin de yeri ayrı ama implant iyidir" yanıtını verdi

Eksik dişlerin yerine 'çivi' gibi takılan implantlar, klasik köprülerin pabucunu dama attı... Aralarında Prof. Dr. Türker Sandallı'nın da bulunduğu pek çok uzman diş hekimi, "Köprüyle implantın yeri farklı" dese de; kendileri için her zaman implantı tercih edeceklerini söylediler. İşte, uzmanların tercihleri...

PROF. DR. TÜRKER SANDALLI
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı
HASTANIN DURUMUNA GÖRE TEDAVİSİ DEĞİŞİR
Bence önce çok iyi teşhis koyup sonra iyi bir tedavi planlaması gerekir. Hastalarımda, yerine göre implant, yerine göre köprüyü tercih ediyorum. Eğer çekim yapılan tarafta, ön ve arkada hastanın sağlıklı dişleri varsa tabii ki implant tercih edilir.
Ön ve arkada sağlıksız dişler ve renk değişikliği varsa köprüyü tercih ediyoruz. Arka taraftaki azı dişlerinden birkaç tanesi çekilmiş ve en arka bölgede köprü ayağı olarak kullanılacak diş kalmamışsa tedavi tercihim implanttan yana oluyor.
Bu konuda çok büyük bir tehlike olduğunu da belirmek isterim... Artık bütün dünyada diş hekimleri, kanal tedavisi ile kurtarılabilecek dişleri çekip implant yapmaya başladı. Biz fakülte olarak buna karşıyız. Kurtarılabilecek dişlere implant yapılmamalı!
Şu anda benim ağzımda ne köprü var, ne de implant ama yaptıracak olsaydım; ön ve arka dişlerim de sağlam olsaydı kestirmeden implant yaptırırdım.

DT. MERT KÖKDEMİR
Caddebostan Diş Kliniği
ÇÜRÜK VARSA KÖPRÜ DAHA ETKİLİ OLUYOR
İmplant ve köprü için aynı elverişli şartlar varsa, implantı tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak bazı durumlarda, eksik dişin olduğu bölgeye komşu dişlerde (köprü ayağı olarak kullanılacak dişlerde) büyük çürükler olabilir. Böyle bir durum varsa implant cerrahisi yerine köprüyü tercih etmek hasta için daha konforlu bir çözümdür.


Benim ağzımda herhangi bir köprü veya implant protezi yok. Henüz çürük dişim bile yok. Herhangi bir dişimi, herhangi bir sebepten dolayı kaybetmiş olsaydım kesinlikle implantı tercih ederdim...

 

 

 

DT. MEHMET KALKAN
Çamlıca Medicana Hastanesi
DİYABET HASTALARINA YAPILAMIYOR
İmplant ve köprünün avantajları farklıdır. İmplant yapılabilmesi için hastanın genel sağlık durumunun uygun olması, sağlıklı dişetleri ve çenedeki kemiğin yeterli kalınlıkta olması gerekir.
Aktif diyabet, kanser ve dişeti hastalığı gibi bazı sağlık problemleri giderilmeden implant operasyonu yapılmamalıdır. Ağız hijyeni yetersiz olan ve sigara içen kişilerde de implant başarısız olabilir. Köprünün avantajı ise maliyetinin implanta göre düşük olmasıdır.
Ben implant ya da köprü protezi kullanmıyorum ama ileriki yıllarda ihtiyacım olur ve de genel sağlık durumum izin verirse her zaman implantı tercih ederim.

DT. SİBEL TEZİL
Universal Çamlıca Hastanesi
EKONOMİK TERCİH ÖNEMLİ BİR ETKEN
"İmplant mı, köprü mü?" sorusunun tek bir cevabı yoktur. Boşluğun yeri, kemik yapısı, anatomik boşluklara komşuluğu, kişinin hijyenik alışkanlıkları, ekonomik tercihleri ve benzeri birçok durumu bir arada değerlendirerek karar verilir. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda yapılabiliyor ise implant doğru bir tercihtir.

DT. ÇAĞDAŞ KIŞLAOĞLU
Kışlaoğlu Kliniği
DİĞER DİŞLERE DOKUNULMAZ
Bir diş hekimi olarak ben implant tedavisini tercih ediyorum. Köprü tedavisinde kaybedilen dişin, önü ve arkasındaki komşu dişlere de müdahale etmek gerekir. İmplant tedavisinde ise diğer dişlere dokunulması söz konusu değil.
Benim bir tane implantım var. Belirttiğim sebeplerden dolayı hem kendi tedavimde hem de hastalarımda implantı tercih ediyorum.
 

 

 

DT. NİHAN HIZIR
Hisar Intercontinental Hospital
EKSİĞİM OLSA YAPTIRIRDIM
Köprü restorasyonlarının bilinen en büyük dezavantajı, komşu dişlerin kesilme yoluyla küçültülmesidir. Bir diş hekimi olarak benim kişisel tercihim implant protezidir. Ancak, implant yerleştirilmesi uygun olmayan kontrolsüz diyabet gibi vakalarda köprü düşünülebilir.
Benim ağzımda hiç eksik diş yok ama olsaydı tercihim implantlar yönünde olurdu.

DT. MERT TOPÇUBAŞI
Memorial Ataşehir Hastanesi
HAYATINIZ BOYUNCA SİZİNLE KALIR
Steril bir ortamda deneyimli uzmanlar tarafından yerleştirilmiş ve üst yapısı doğru planlanmış bir implant protezinin; hayatınız boyunca sizinle yola devam etmemesi için hiçbir sebep yoktur.
Aynı şeyi bir köprü protezi için söylemekse çok kolay değildir. Köprü protezinin mümkün olmadığı durumlarda implant, kişiye sabit bir protez kullanması şansı verir.
Şu anda ağzımda implant ya da köprüm yok. Ancak gelecek yıllarda böyle bir ihtiyaç doğacak olursa ve o zamanki sağlık durumum izin veriyorsa, tercihimi dental implantlardan yana kullanırım.

DT. FİGEN ŞENCAN
Medistate Kavacık Hastanesi
ÇENEDE KEMİK ERİMESİNİ DURDURUYOR
Amacımız doğal dokulara müdahale etmemek olduğu için sağlam dişlere sahip kişilere implant uygulamalarını öneriyoruz. Çünkü implant; çekilen diş bölgesinde kemik erimesini durdurur ve çökmeleri engeller.
İmplant; köprü gibi birbirine bağlı ve temizliği zor olmadığı için daha hijyeniktir, dişeti iltihabı, koku ve kanamalara yol açmaz, uzun ömürlüdür. Köprü gibi 5-10 senede bir değiştirilmesi gerekmez. Çiğneme sırasında basınçları kemiğe ilettiği için gerçek diş hissi verir.

ESRA TÜZÜN

 

Manşetler

DUYURU-4