Sevk zinciri diş hastalarını mağdur ediyor. 1 Kasım 2008'den bu yana sistemin uygulandığı 4 ilde dişiyle problemi olanlar aile hekimine uğramadan ağız ve diş merkezlerine gidemiyor. Aile hekimleri ise gelen hastaları tedavi edemedikleri için direk sevk etmek zorunda kalıyor.
Denizli'de hergün bin 200 hasta, Isparta'da ise diş rahatsızlığı çeken 500 vatandaş hiçbir müdahale yapılmadan bir üst basamağa yönlendiriliyor. Uygulamanın hastaları mağdur ettiğini, aile hekimlerine de gereksiz yük getirdiğini kaydeden İl Sağlık Müdürleri, "Diş hastaları sevke gerek kalmadan ağız ve diş sağlığı merkezlerine gidebilmeli." diyor.
Gereksiz yere hastaneye başvuruları önlemek için 18 gündür Isparta, Denizli, Gümüşhane ve Bayburt'ta uygulanan sevk sistemi bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Özellikle ağız ve diş tedavisine ihtiyacı olanlara aile hekimliği ve sağlık ocağına uğrama zorunluluğu getirilmesi, hem vatandaşı hem doktorları mağdur ediyor. Cihan Haber Ajansı'na uygulamayı değerlendiren Denizli İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, "Ağız diş sağlığı hizmetlerinde sevk zincirinin uygulanması ciddi sıkıntı. Dişin aile hekimliği ile alakası yok. Aile diş hekimliği olsa amenna ama ağız içinde yapılan işlemler doktorlukla ilgili işlemler değil." dedi.
Tabiplik hizmeti içinde olmayan bir işin sevke tabi tutulmasının aile hekimliği için ciddi bir yük olduğunu dile getiren Taş, ilçelerle birlikte bin 200 civarında hastanın aile hekimliğini ilgilendirmeyen bir konuda sevk edildiğine dikkat çekti. Taş uygulamanın aile hekimliğine büyük bir brokratik yük getirdiğini vurguladı. Taş, sıkıntının çözümü için Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.
"Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin ikinci basamak olması çok ciddi sıkıntı." diyen Bayburt İl Sağlık Müdürü Kadri Karaoğlu, bu hizmetlerin sevk zinciri sisteminden çıkarılmasını istedi. Karaoğlu, "Aile hekimleri geleni sevk ediyor. Vatandaş gereksiz yere uğruyor." dedi.
AİLE HEKİMLERİ SEVK MEMURLUĞU YAPIYOR
117 aile hekimiyle çalışan Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, sevk sistemiyle aile hekimlerinin hizmet yükünde çok büyük bir artış olduğunu söyledi. Bir aile hekimine 70'in üzerinde hasta düştüğünü aktaran Önal, bebek ve gebe takiplerine yeterince vakit ayıramama konusunda sıkıntı yaşandığını ifade etti. Ağız ve diş sağlığı hizmetleri gibi özel hizmetlerin sevk zincirini tabi olmasını uygun görmediğini kaydeden Önal, "Bu uygulama boşu boşuna aile hekimlerine sevk memurluğu yaptırmak sadece sevk için vakit harcamaktan başka işe yaramıyor. Yeni bir tebliğle diş hastalarına ağız ve diş sağlığı merkezlerine başvurma imkanı verilmeli." şeklinde konuştu. Gelen hastaların yüzde 90'nın müdahale edilemeden diş hekimine sevk edildiğini söyleyen Önal, günlük 500'ün hastanın gereksiz yere aile hekimlerine uğramak zorunda kaldığını vurguladı.
SGK yetkililerinden alınan bilgiye göre söz konusu sıkıntının aşılması için diş hastalarının sevk almadan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'ne gitmesi için çalışma başlatıldı. Buna göre dişi ağrıyanlar gereksiz yere aile hekimliğine uğramak zorunda kalmayacak.