Diş beyazlatırken macuna dikkat!

Evde bilinçsizce yapılan diş beyazlatma işlemi, dişlerin kaybedilmesine neden olabilir. Çünkü piyasada satılan pek çok ürün; dişleri çamaşır suyu mantığıyla, yani yakarak temizliyor. ...

Evde bilinçsizce yapılan diş beyazlatma işlemi, dişlerin kaybedilmesine neden olabilir. Çünkü piyasada satılan pek çok ürün; dişleri çamaşır suyu mantığıyla, yani yakarak temizliyor. Bu da sağlıklı dişlere zarar veriyor

Diş hekimleri; artık pek çok kişinin, diş taşlarını temizletmek yerine, dişlerini beyazlatmak için kendilerine geldiğini söylüyor. Peki beyazlatma işlemi, dişlerin sağlığını olumsuz etkiliyor mu? Tanfer Klinik'in direktörü diş doktoru Nihat Tanfer, diş beyazlatmayla ilgili soruları yanıtladı.

KAR BEYAZI SONUÇ BEKLEMEYİN
Dişler en fazla kaç ton beyazlatılabilir?
Sonuç her hastada farklıdır. Dişin doygunluk derecesine kadar beyazlatma yapmak gerekmektedir. Kar beyazı sonuçlar beklemek gerçekçi olmaz! Önemli olan; doğal ve temiz bir görüntünün oluşmasıdır.

Beyazlatma için kullanılan yöntemler dişleri yıpratmıyor mu?
Hastaların diş beyazlatma ürünlerini evde bilinçsizce kullanması; diş ve diş etine zarar verebilir, dişte duyarlılığa neden olabilir. Şu an piyasada satılan beyazlatma ürünlerinin birçoğu; dişlerimizi aynen çamaşır suyu mantığıyla yakarak beyazlatıyor. Bu ürünler zamanla sağlıklı dişlere zarar veriyor.

SUDAKİ FLOR DA ETKİLİ
Dişleri beyazlatan diş macunlarının içinde çamaşır suyu olduğu söylendi, hatta bu macunlar bazı ülkelerde yasaklandı...
Beyazlatıcı etkili diş macunlarının içeriğinde bulunan aşındırıcı maddeler, dişlerde tahribata neden olur. Bunun yerine hekim kontrolünde yapılan bir beyazlatma yöntemi tercih edilmelidir.

Sarı dişin daha sağlam olduğu doğru mu?
İnsanlarda diş renkleri de, tıpkı ten renkleri gibi farklılık gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslıdır ve beyaz diş rengine sahiptir. Bazen de genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarız. Buna annemizin hamileyken kullandığı veya çocukken bizim kullandığımız bazı antibiyotikler ya da içtiğimiz sulardaki flor yoğunluğu neden olabilir. Bu nedenle dişin sağlıklı olup olmadığına, rengine bakarak karar vermek yanlıştır.

BU İŞLEM 20 YAŞINDAN ÖNCE YAPILMAMALI !
Beyazlatmayı, yarattığı yan etkiler ve kalıcı bir çözüm olamaması nedeniyle hastalarımıza önermiyoruz. Ancak kısa süreli yani üç veya dört günlük beyazlatmalar yapılabilir. Bir nişan, düğün veya bir toplantı öncesinde beyazlatma uygulaması yapılıp fotoğraflarda hoş bir görüntü sağlanabilir.

Muayenehanelerde kullandığımız bazı beyazlatıcı maddelerin dişlere zarar vermediği kanıtlanmıştır. Ancak diş beyazlatmasında kullanılan lazer gibi kuvvetli ışık kaynakları, dişin öz kısmına zarar verebilir.

Beyazlatma işleminin yapılabilmesi için diş özü odalarının geniş olmaması gerekiyor. Bu işlemin 20-25 yaşından önce yapılmaması da çok önemli. Ayrıca uygulama öncesinde diş üzerindeki hassas bölgeler dolgularla kapatılmalı.


 

 

AĞIZ GARGARASI DİŞLERİ SARARTABİLİR!
Ağız gargarası kullanmak dişleri sarartır mı?
Ağız gargaralarının diş beyazlatma üzerinde bir etkisi yoktur! Diş etlerini daha sağlıklı hale getirmek için tercih edilmelidir. Ancak uzun süreli kullanımları dişleri sarartabilir. Bu nedenle özellikle hekiminiz önermediği sürece, ağız gargaralarının kullanılmasına hiç gerek yoktur.

BEYAZLATICI ETKİLİ MACUNLAR ZARARLI
Diş macunları diş sağlığında gerçekten etkili oluyor mu sizce?
Diş temizliğinin sağlanmasında; diş macunundan çok, diş fırçası ve fırçalama teknikleri etkilidir. Doğru bir fırçayla, doğru bir fırçalama tekniğiyle, istenilen diş temizliği sağlanabilir. Hekiminiz özel bir diş macunu önermediği sürece, herhangi bir diş macununu kullanabilirsiniz. Beyazlatma etkisi gösteren diş macunlarını ise aşındırıcı etkisi olduğu için çok fazla tavsiye etmiyoruz.
Beyaz renkte diş macunu kullanmak doğru mu?
Diş macunlarının renginin, diş sağlığında pek bir önemi yoktur!

ÇOK KOYU DİŞLERDE PORSELEN KRONLAR
Dişin beyazlığını korumak için kaplama yapılmasını tavsiye eder misiniz?
Porselen kronlar, şekil bozukluğunun tedavisinde kullanılırlar. Ancak çok koyu diş renklenmelerinde, dişlerde yapısal ya da şekil bozukluğunun olmadığı durumlarda da, koyu rengi kapatmak amacıyla kullanılabilir. 'Diş beyazlatma mı, yoksa porselen kronlar mı?' diye kararsız kalındığı noktada; işlemin kalıcılığına bakılabilir. Diş beyazlatmanın etkisi en fazla dört yıldır. Porselen kronlu dişler ise çok daha uzun yıllar kullanılırlar. Zaten porselen dişlerin rengi değişmez. Sadece zaman içinde dokuyla uyumları bozulabileceğinden değiştirilebilirler.

ESRA TÜZÜN

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ