Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun Bostancı, sonbaharla birlikte yağışların başladığını belirterek ıslak dolaşmanın gribal enfeksiyonlara sebep olduğunu söyledi.
Bostancı, CİHAN'a yaptığı açıklamada, ıslak elbisenin vücut ısısını düşürdüğünü bunun da bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalığa davetiye çıkaracağını kaydetti. Yağışlı havalarda ıslanmamaya özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Bostancı, özellikle sinüzit rahatsızlığı olanların kesinlikle başını ıslatmaması ve ıslak halde dolaşmamasının altını çizdi. Bostancı şu bilgileri verdi:
"Islak elbise ile dolaşmak vücut ısısını düşürür. Isısı düşen vücudun bağışıklık sistemi de zayıflar ve hastalıklara açık hale gelir. Bu nedenle eğer istemeden ıslanmışsak, en kısa sürede ıslak elbiselerimizi kuruları ile değiştirmeliyiz. Özellikle sinüzit hastaları başlarını ıslatmaktan özenle korumalıdır. Hafif bir ıslaklık dahi sinüziti azdırabilir. Yağışlı havalarda mutlaka şemsiye taşınmalı ve ıslanmamaya gayret edilmelidir."
KALIN GİYSİLER TERCİH ETMEYİN
Bostancı, soğuk havalarda terlememeye de dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, terliyken soğuk havaya çıkılmasının başta yüz felci olmak üzere gribal enfeksiyonlara da davetiye çıkardığını belirtti. Genelde yanlış giyim sonucu terlemenin meydana geldiğini ve bu sebeple mevsimine göre giyinilmesi gerektiğini ifade eden Bostancı, "Kalın ve tek parça giysilerden özellikle uzak durulmalıdır. Kalın giysiler yürüme gibi normal bir aktivitede bile kişiyi terletebilir. Bunun yerine ince, pamuklu ve birkaç kat giysi giyilebilir. Kişi terlemeye başlayacağını hissettiğinde bu ince giysilerden biri çıkarabilir. Ancak kalın ve tek parça giysiyi çıkarmak mümkün değildir. Bilinenin aksine ince ve kat kat giyinmek, kalın giyinmekten daha çok sıcak tutar hem de terletmez." bilgilerini verdi.,
CİHAN