Dijital bayram harçlığı uygulaması geliyor

BKM'nin dijital bayram harçlığı uygulaması, gelenek ve göreneklerine bağlı Türkiye'de tartışma konusu oldu. Bayramlar küçüklerin büyükleri ziyaret ettiği günler olarak kalmalıyken, ziyaret yerine bir telefon mesajı ile harçlık isteme biraz yadırgandı


Dijital para transferi uzun süredir hayatımızda. Büyükler, paraya ihtiyaç duyan çocuklarına, başka şehirde, ülkede okuyan çocuklarına, yeğenlerine, torunlarına cep telefonu üzerinden para yollayabiliyor. Ancak BKM'nin bu uygulamayı dijital bayram harçlığına dönüştürmesi bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Pek çok kişi, "SMS'le bayram, kandil kutlaması mı olur?' derken, şimdi bir de dijital harçlık uygulaması çıktı ve tartışma da alevlendi.

Bayramlar küçüklerin büyükleri ziyaret ettiği, el öpüp hal hatır sorduğu özel günler olmalıyken dijital paranın bu geleneği öldürmesi mümkün olacak.

BKM Express kullanıcıları, Kurban Bayramı'nda bayram ziyaretine gidemedikleri aile büyüklerinden BKM Express'in 'Para İste' özelliğini kullanarak harçlık isteyebilecekler. BKM Express kullanıcıları diledikleri bayram harçlığı tutarını belirleyerek SMS, WhatsApp ya da e-posta aracılığıyla akrabalarına iletebilecek. BKM Express'in 'Para İste' özelliğinin tek kullanım alanı bayram harçlıkları değil. BKM Express kullanıcıları para isteme özelliği sayesinde tek bir mesajla ailelerinden para isteyebiliyor, arkadaşları ile hesap paylaşabiliyor, doğum günü ve hediye organizasyonları için de para toplayabiliyor. Hayatı kolaylaştıran bu çözümü kullanmak için yapılması gerekenler şöyle:

- Uygulamadaki 'Para Transferi' sekmesinden 'İste' butonuna dokunun.

- Para istediğiniz kartınızı seçip, daha sonra istediğiniz tutarı girin ya da tutarı karşı tarafın belirlemesini seçin.

- Paylaş butonuna basarak oluşturacağınız linki SMS, WhatsApp veya e-posta aracılığıyla mesajlaşarak para isteyeceğiniz kişiye iletin.

Harçlık sadece para alışverişi olmamalı

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu:

Bu uygulama bana mantıklı gelmedi. Bayram harçlığı sadece para alışverişinin olduğu bir gelenek değil. Sembolik anlamı var ama onun dışında iletişimi kuvvetlendiren bir uygulama ve yüz yüze yapılması gerekir. Ayrıca bayram harçlığı için bankaya komisyon da vermek istemem.

Deprem Profesörü Ahmet Ercan:

Yapılan uygulamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Günümüzün şartları belli, insanlar eskisi kadar yüzyüze gelemiyor. Geleneklerin devam ettirilmesi açısından yararlı olacağını düşünyorum. Bu uygulamayla ilgili olarak, çocukların ziyarete gelmeden harçlık alabileceğine yol açacağı da söyleniyor. Ben bu eleştiriye katılmıyorum çünkü yurt dışındaysa ve görmek istiyorsam uçak biletini alırım yine de yanıma gelmesini sağlarım. Zaten adı bayram harçlığı olmsa da ana amacı para değil. Biz böyle öğrendik ve bizden sonra gelenlere de böyle öğrettik.

İş adamı Kaya Çilingiroğlu:

İlginç ve güzel bir uygulama olarak görüyorum. Sonuçta bayram ziyaretleri aile terbiyesiyle alakalıdır. Bayram harçlığı verilir ama bu para için yapılan bir gelenek değildir. Simgesel bir anlamı vardır. Eğer yakınınız ile yüzyüze görüşemiyorsanız. aranıza mesafe girmişse bu geleneği devam ettirebileceğiniz bir alternatif.

İlk harçlık BKM'den

BKM Express, 'Para İste' özelliğini kullananlara yönelik bayrama özel 'Harçlık Avı' kampanyasını başlattı. 15 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında yapılacak kampanya kapsamında BKM Express'e yeni üye olan ve Para İste özelliğini kullanarak akrabalarından harçlık isteyen her 10'uncu kullanıcıya, BKM Express'le yapacakları ilk alışverişlerinde 50 TL indirim verilecek.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ