Devlet hastanesinde bir ilk

Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bir kişi dört ayrı kalp hastalığından robotla yapılan tek ameliyatla kurtuldu

ANKARA (AA) - İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir kişi, dört ayrı kalp hastalığından robotla yapılan tek ameliyatla kurtuldu.

Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, robotik cerrahiyle gerçekleştirilen ameliyat Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Hastaneye başvuran Emrullah Arkas'ın (49) kalbinde dört ayrı hastalık tespit edildi. Arkas dört ayrı kalp hastalığından robotla yapılan tek ameliyatla kurtuldu.

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotik cerrahiyle hastanın göğüs kafesini açmadan çok küçük birkaç kesiyle dört önemli hastalığın ameliyatını gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Hastaya robotik açık kalp cerrahisi yöntemiyle sağ göğüs kafesinden yaptıkları 4 santimetrelik ufak bir kesiyle mitral kapak değişimi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakır, "Bununla birlikte hastamızda bulunan ritim problemini yakma yöntemiyle (ablasyon) giderdik. Genişlemiş bulunan sol kulakçığı küçültme işlemini uyguladık. Aynı seansta yine robot yardımıyla sol kulakçık apendiksi dediğimiz boşluğuda kapattık"dedi.

- "Terzi gibi tamir ediyoruz"

Dört ayrı hastalığın robotik yötemle tek ameliyatla kurtulmasının ilk kez Mehmet Akif Ersoy, Göğüs , Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildiğine dikkati çeken İhsan Bakır, şöyle konuştu:

"Biz normalde iman tahtasını keserek yaptığımız ameliyatlarda kalp kapağını korumayı öncelik ediniriz ve ritim problemlerine de mutlaka müdahale ederiz . Hastastalarımızı ameliyattan normal sinüs ritminde çıkararak evine göndermeyi amaçlarız. Bunun nedeni hastalarımızı ömür boyu kullanacağı kan sulandırıcı ilaçlardan kurtarmak ve gelişebilecek kan pıhtılarına karşı da felç gelişmesinin önüne geçmektir. Türkiye'de henüz kapak tamiri bırakın robotu normal olarak yani iman tahtasını açarak bile çok az oranda gerçekleştirilmektedir. Robotla yaptığımız mitral kapak ameliyatlarında da aynı stratejiyle hareket ediyoruz ve kapakları koruyoruz. Kendi dokusunu yerinde bırakarak terzi gibi tamir ediyoruz. Ancak bu hastamızda tamir mümkün olmadığı için kapağı robot yardımıyla mekanik kapak takarak değiştirdik.Ayrıca sol kulakçık aşırı büyüdüğü için bu odacığı da robotla küçülttük. Sol kulakçık apendiksi dediğimiz kısmı da kapatarak sol kulakçıkta bir rekonstrüksiyon işlemi uygulamış olduk. İşlemi radyofrekans ablasyon dediğimiz anormal ritim odaklarını yakarak tamamladık ve hastamızın normal düzenli kalp atışlarını temin ettik. Dört işleminde aynı seansta uygulandığı bu tür bir vaka ülkemizde robotik açık kalp cerrahisi uygulayarak ilk defa İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanemizde gerçekleştirilmiş oldu"

- "AR-GE Merkezi Açacağız"

Prof. Dr. İhsan Bakır, hedeflerinin robotik cerrahinin Türkiye'de yaygınlaşması için AR-GE merkezi açmak olduğunu belirterek, "Hedefimiz, eğitim çalıştayları ve hayvan kalbi maketleri üzerinde pratikler yaptırmak ve sağlık turizmi kapsamında Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler'den Amerika'ya giden hastaları ülkemizde robotla açık kalp cerrahilerini gerçekleştirmektir" dedi.

Manşetler