Derya Baykal'dan sağlıklı bilgiler

Derya Baykal hayatınızı kolaylıştıracak pratik yaşam bilgilerini ilginç anlatım tarzıyla yükünüzü hafifletiyor. 1 metreye kadar boylanabilen Dağ Çayı açık yeşil renkte yaprakları olan,..

DAĞ ÇAYI ÇOK AROMATİK
1 metreye kadar boylanabilen Dağ Çayı açık yeşil renkte yaprakları olan, aromatik otsu bir bitkidir. Yaylaçayı olarak da bilinir. İçeriğinde flavonlar, uçucu yağ ve çeşitli kimyasallar bulunmaktadır.

MİDE AĞRILARINI AZALTIR
Faydaları: İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Sinirleri rahatlatır. Uyarıcı ve kuvvet vericidir. Mikrop öldürücü ve antioksidan etkilere sahiptir. İltihapları gidermeye yardımcı olur. Mide ağrılarını azaltır ve gaz söktürür. İdrar arttırıcıdır. Soğuk algınlığına karşı faydalıdır.

Nasıl Kullanılır?
Kurutulmuş çiçekli dallarının üzerine kaynamakta olan su döküldükten sonra birkaç dakika demlenerek hazırlanan çay içilir. Demlemenin süresi Dağ çayının rengini, kokusunu ve tadını etkiler. Damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İçimi hoş, tadı güzel bir çaydır.

BAŞA KAFES MODELİ
Bu bereyi geçen hafta çarşamba günkü programımızda sevgili Elmas Özaycan yaptı. Ben de yazın bere kullanmayı çok sevdiğim için sizlerle paylaşmak istedim. Bu örgü biçimi bana kafes modelini hatırlattı. Yapımı çok kolay olan bu bereyi yazın plajda saçlarınıza hiç şekil vermek zorunda kalmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Malzemeler: Koton ip, tığ no: 3.5

Yapılışı

1. sıra- 6 zincir çekilip kapatılır. Araya birer zincir çekilip,12 tane üçlü trabzan yapılır.
2. sıra- Her yuvaya araya 1 zincir çekip 2 tane üçlü trabzan yapılır.
3. sıra- Bir yuvaya araya 1 zincir çekerek tek, 1 yuvaya çift batarak üçlü trabzan yapılır.
4. sıra- Araya 1 zincir çekip, her yuvaya tek batarak üçlü trabzan yapılır.
5. sıra- İlk yuvaya araya 2 zincir çekip 2 tane üçlü trabzan yapılır. 3 zincir çekilir, 1 yuva atlanır. Sonraki yuvaya araya 2 zincir çekerek 2 tane üçlü trabzan yapılır. Sıra sonuna kadar aynı işlem uygulanır.
6. sıra- 3 zincir çekilir, alt sıradaki 2 tane üçlü trabzanın ikincisinin, sağından batıp arkadan ilmek alıp üçlü trabzan yapılır. 2 zincir çekilir aynı ilmeğe aynı işlem uygulanır.
Bu şekilde 12 sıra örülür. 2 sıra ikili trabzan yapılıp bere tamamlanır.

YEMEKTE BİLE YENİLİKÇİ
Vücudunuzun sürekli C vitaminine ihtiyacı var. Yemek tarzınız yenilikçi. Bu nedenle değişik lezzetler tatmayı seviyorsunuz. Burcunuz el ile ayak bilekleri, baldırları ve dokuları temsil eder. Vücudunuz sofra tuzuna çok ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı sofra tuzundan değil, tuzu barındıran besinlerden almanız en mantıklısıdır. Çok fazla tuz aldığınızda zayıf kan dolaşımına, gereğinden fazla şişkin bir vücuda ve karaciğer rahatsızlıklarına açıksınız demektir. Deniz ürünleri, brokoli, havuç, turp, balkabağı, ıspanak, elma, şeftali, limon, portakal, greyfurt, nar ve ananas sizin için doğal tuz bakımından ideal besinlerdir.

NARLA KUVVETLENİN
Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır.
Faydaları;
1- Harareti keser.
2- Enerji verir, yorgunluğu giderir.
3- Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir.
4- Çarpıntıyı giderir.
5- Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
6- Damar sertliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
7- Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir.
8- Cilt sağlığı için de faydalıdır.
9- Nar suyu sesi açar.

PÜFTEN ŞEYLER
* Bulaşıklar için alternatif:
Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkayabilirsiniz. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayın. Makineyle çevrelerini dikin, enine ve boyuna dikişler geçin. Böylece çok kullanışlı bir bulaşık bezi elde edersiniz.

* Seramik eşyaların yıkanması: Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra ılık suyla durulayarak kurutun.

* Mobilyadaki çizikler:
Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kafi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Şimdi güzellik zamanı
Bu hafta sizlerle sevgili Hande Polat'ın, programımızda yaptığı güzellik maskelerini ve bazı rahatlatıcı hazmı kolaylaştırıcı karışım tariflerini paylaşacağız. Ziraat mühendisi olan Hande Polat, aynı zamanda tarım ekonomisi eğitimi de almış, fakat o kendisini bütün bu unvanlardan uzak bildiğiniz aktar olarak tanımlıyor. Kendisi aynı zamanda Türkiye aktarlar birliği genel sekreteri. Biz kendisini çok sevdik, tariflerini bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz.

GÖZALTI KIRIŞIKLIKLARINA SON

BUNUN İÇİN MASKE

Malzemeler

2 tatlı kaşıgı kahve telvesı
1 çay kaşıgı at kestanesı yagı
Çok az miktarda saf arı sütü
1 çay kaşığı bal
Sargı bezi

Hazırlanışı: Sargı bezi iki kat olarak açılır. Üzerine 2 tatlı kaşığı kahve telvesi,1 çay kaşığı at kestanesi yağı,1 kürdanın ucu kadar arı sütü 1 çay kaşığı bal eklenip iyice karıştırılır. Her iki göz için ayrı ayrı hazırlanmalıdır. 20-30 dakika göz altına konularak bekletilir. Uygulama haftada 1-2 kez tekrarlanır.
Not:maskenin içerisinde arı sütü ve bal olduğundan metal kaşık kullanılmamalıdır.

HAYATI ERTELİYORUZ
Dün akşam, aylardan sonra ilk defa fırsat bulup, dostlarımla bir akşam yemeği yedik deniz kenarında bir restoranda. Ayların koşturması, stresi, yorgunluğu uçtu gitti o mis gibi deniz kokusunu içimize çekince gün batımında...

Ne konuştuk biliyor musunuz daha oturur oturmaz masaya, işe, güce kaptırıp kendimizi hayatı erteliyoruz. Halbuki zaman herkese eşit olarak dağıtılmış ve asla yerine koyamayacağımız tek şey... Şu an yaşandı bitti farkında olmadan. Oysa insan kendinin, doğanın , güzelliğin farkında olduğu, hissederek yaşadığı zaman tadı var bu yaşamın.. İyi yada kötü içinde bulunduğunuz her anı fark edin. Kendinize, dostlarınıza, doğaya zaman ayırın.
Para pul gerekmiyor bunlar için, bir ağaç altı, bir deniz kenarı, bir fincan kahve, yeni tutulmuş istavrit.
Zaman gerekiyor...

Hadi bu hafta bir değişiklik yapın, sabahları çıkıp, hangi şehirde yaşıyorsanız, deniz kenarında, ormanda, parkta bir yürüyüş yapın..Bir arkadaşınıza uğrayın, yeni tanıştığınız birini kahveye davet edin, birlikte bir sergiye gidin. Ya da iş çıkışı üşenmeyin şöyle bir boy yürüyün kızınızla, oğlunuzla. Hatta top oynayın, ip atlayın. Plansız programsız, her ne sıkıntınız varsa paketleyin onları, gönderin bir süreliğine en azından. Zaman üzülüp, sıkılıp, kavga ederek de geçiyor, gülüp, eğlenip, severek de.. Şimdi karar verin siz hangisini seçiyorsunuz. Geriye döndüğünüzde göreceksiniz, su üstüne yazılmış aslında bütün sıkıntılar, her şey geçiyor, gidiyor ne kadar büyük görünürlerse görünsünler o an...

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ