Havaların ısınmasıyla deri hastalıklarının daha sık görüldüğünü söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, ''Artan yaz sıcaklarında derimizi güneşten korumak hayati bir önem taşıyor.'' dedi.
Vücut derisi yazın birçok koruma görevini yerine getiriyor. Deri, vücudumuzun su kaybını önlerken, vücut ısısını da hava şartlarına göre ayarlıyor. Sıcak günlerde vücudun rahatlamasını sağlayan ter bezlerinin boşaltımına da yardımcı olan deri, özellikle yaz günlerinde vücudumuzu zararlı güneş ışınlarından koruyor. Ancak sıcak yaz günlerinde, vücudumuz için oldukça hassas bir öneme sahip olan deri, her zamankinden daha fazla korunma ihtiyacı hissediyor.
Yaz sıcaklarında derinin korunması hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, yaz aylarında atlanılmaması gereken en önemli unsurun güneşten korunma olduğunu vurguladı. Güneşten korunmak için en çok krem gibi koruyucu ürünlerin tercih edildiğini ve koruyucu ürünün yaşa ve deri tipine göre seçilmesi gerektiğini belirten Dr. Tüner, "Özellikle çocuk ve yeni doğanlarda bu gruba özel üretilmiş ürünler kullanılmalıdır. Derisi çok duyarlı olan kişilerin de güneşten koruyucu seçerken dikkatli olmaları gerekiyor'' şeklinde konuştu. Güneş koruyucularının fiziksel ve kimyasal filtre içerenler olmak üzere iki çeşiti bulunduğunu vurgulayan Dr. Tüner, '' Kimyasal filtreler çok ender de olsa bazı kişilerde kontakt alerjilere neden olabilir" uyarısında bulundu.
Deri tipine göre koruyucu ürün seçmemiz gerektiğinin altını çizen Dr. Tüner, "Karma deri tiplerinde bazen yüz için ayrı, vücut için ayrı ürün kullanılmasını tavsiye ediyorum. Sorunsuz ciltler için aynı ürün tüm bölgelere de kullanılabilir'' dedi. Güneş ışınlarına duyarlı kişilerin yaz kış demeden güneşten koruyucu ve özellikle de yaz aylarında şapka kullanmasının hayati önem taşıdığını söyleyen Dr. Tünel, ürünün deriye nüfuz etmesine izin vermek için güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi ve sonrasında ise 2-3 saatte bir yeniden uygulanması gerelktiğini ifade etti. Dr. Tünel ayrıca, faktör düzeyi 50'nin üzerindeki koruyucu kremlerin anlamı olmadığını, çoğunun ticari amaçla üretildiğini, 30-50 faktör arası bir ürün yeterli olduğunu sözlerine ekledi.