Depresyonun tedavisi geciktikçe zorlaşıyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Kablan Kürklü, yüzde 20-25 oranında yaygın olan depresyonda tedavinin gecikmemesi gerektiğini söyledi.

Depresyonun, birçok sistemi etkileyebilen en önemli psikiyatrik bozukluklardan birisi olduğunu kaydeden Medical Park Tarsus Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Kablan Kürklü, "Sözlük anlamı çökkünlük olan depresyon; kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını olumsuz olarak etkileyen, yaşamını ve fiziksel sağlığını bozan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyondaki kişilerin yoğun psikolojik sorun yaşamaları nedeniyle yaşam kaliteleri oldukça düşüktür. Aileleri çocukları ile yeterince ilgilenemezler. İş verimlilikleri azalır. Kişiler arası ilişki sorunları ve isteksizlikler nedeniyle yalnız yaşamak durumunda kalırlar. Bütün bu sorunlar zaman içerisinde ailenin dağılmasına, dolayısıyla toplumsal bir sorun haline dönüşmesine neden olur" diye konuştu.

YANLIŞ İNANÇLAR VAR

Depresyonun, intiharlara bağlı ölümleri, kazaları, kalp damar hastalıkları risklerini de artırdığını ifade eden Dr. Mustafa Kablan Kürklü şöyle devam etti:

"Bu bozukluğun tedavi edilme çabası birçok sorunu beraberinde getirir. Örneğin psikiyatrik tanı almanın getireceği toplumsal damgalanma, psikiyatrik bozuklukların bir takım kişilik yetersizliklerine ya da sorunları ile başa çıkamayacak kadar zayıf olmaya bağlı olduğu şeklindeki yanlış inançlar kişilerin hekime başvurmalarını engelleyen ya da geciktiren önemli nedenlerdir. Bu nedenlerle tedavisi geciken depresyon, süreğen ve dirençli hale gelmekte dolayısıyla tedavi süresi uzamakta ve işlev kayıplarının daha uzun olmasına neden olmaktadır."

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Medical Park Tarsus Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Kablan Kürklü, aşağıdaki belirtilerden 5 ya da daha fazlasından yakınanların depresyon ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti:

"Hiçbir şeyden zevk almıyor, genel olarak isteksiz bir durum içinde iseniz, Kendinizi mutsuz, karamsar, kederli, gergin ve ağlamaklı hissediyorsanız, Kendinizi halsiz, yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, uykuya dalamama, uyku bölünmeleri, uyku sonrasında dinlenememe yaşıyorsanız, iştahsızlık ve kilo kaybınız varsa ya da çok yemek yiyorsanız, dikkatinizi toplamada güçlük çekiyor ve odaklanamıyorsanız, değersizlik ve suçluluk duygularınız varsa, intihar düşünceleriniz varsa, hareketlerinizde, düşüncelerinizde ve karar vermede yavaşlamanız varsa, gergin, sıkıntılı ve huzursuz iseniz, kolay ve çabuk sinirleniyorsanız, kendinize, çevrenize ve geleceğinize karamsar ve umutsuz yaklaşıyorsanız, cinsel isteksizliğiniz varsa veya ereksiyon ve ejakülasyon sorunu yaşıyorsanız, hazımsızlık veya herhangi bir nedene bağlanamayan ağrılardan yakınıyorsanız."

Manşetler

DUYURU-4