Depresyon bulaşıcı mı?

Türk asıllı Dr. Canli'nin iddiasına göre, depresyon ve enfeksiyon hastalıkları benzer belirtiler gösteriyor

Depresyonun enfeksiyon hastalıkları gibi parazit, bakteri ya da virüslerden kaynaklanıyor olabileceği ve aşıyla tedavi edilebileceği öne sürüldü.

ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Türk asıllı Dr. Turhan Canli, depresyonun duygu durum bozukluğundan ziyade bir enfeksiyon hastalığı olarak yeniden tanımlanabileceğini ileri sürdü.

Canli, depresyondaki kişilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişilerinkine benzer belirtiler gösterdiklerini, enerjilerinin azaldığını, yataktan kalkmakta zorlandıklarını, çevrelerine ilgilerinin azaldığını belirtti.

Depresyondaki kişilerin katıldığı araştırmaların, bu kişilerin beyninde enfeksiyon belirtilerine rastlandığını ortaya koyduğunu belirten Canli, bu bulguların bakteri, parazit veya virüse karşı bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösterdiğini vurguladı.

"Biology of Mood and Anxiety Disorders" dergisinde yayımlanan makalede Canli, bakteri, virüs ve parazitlerin genetik yapıda değişikliklere yol açabileceğine, parazitlerin doğum sırasında ya da ebeveynler ve çocuklar arasındaki temasla bulaşabileceğine dikkati çekti.

Depresyona yakalananlar ve sağlıklı kişilerin katıldığı geniş çaplı araştırmaların parazit, virüs ya da bakterilerin depresyonun nedeni olduğunu göstermesi halinde hastalığın ilerde aşıyla tedavi edilebileceğini belirtti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ