Deprem sonrası Medula sistemi çalışmayan yerlerde ilaç temini hakkında duyuru

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca Van depremi sonrası Medula sistemi çalışmayan yerlerde ilaç temininin, faturalama ve diğer işlemlerin nasıl yapılacağını açıklayan duyuru yayımlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca Van depremi sonrası Medula sistemi çalışmayan yerlerde ilaç temininin, faturalama ve diğer işlemlerin nasıl yapılacağını açıklayan duyuru yayımlanmıştır;

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN

(Reçete Temini Hakkında-Van Deprem Bölgesi)

 

23 Ekim 2011 tarihinde Van ilinde yaşanan deprem nedeni ile Medula Eczane Provizyon Sisteminin çalışmadığı veya çalıştığı halde çeşitli sebeplerle hak sahiplerinin ilaçlarını temin edemedikleri bilgisi Kurumumuza ulaşmıştır.

 

Bilindiği üzere Sağlık Uygulama Tebliği’nin 3.1.3.B- MEDULA sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması başlıklı maddesinde; “ (1) Kurum Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydıyla MEDULA sisteminden kaynaklanan arıza nedeniyle hasta takip numarasının alınamadığı süre zarfında Kurum sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olduğunu yazılı olarak beyan etmek veya belgelemek suretiyle müracaat eden kişilerin sağlık hizmetleri Kurumca karşılanır. Daha sonra yapılan sorgulama sonucu bu kişilerin müstahak olmadığının tespit edilmesi halinde, tedaviye ait fatura bedeli ilgili sağlık kurumuna/ kuruluşuna ödenerek gerekli yasal işlemler Kurumca yürütülür.” hükmü,

 

Ayrıca yine Sağlık Uygulama Tebliği’nin 9.2.1. maddesinde “.....Ayrıca kurumdan kaynaklanan sebeplerden dolayı elektronik ortamda kuruma fatura edilemeyen sağlık hizmet bedellerinin manuel olarak fatura edilebileceği” hükmü yer almaktadır.

 

Bu nedenle genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü bulundukları kişilere eczanelerce sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulması gerekmektedir. Sunulan sağlık hizmetlerine ait reçete bedellerinin öncelikle sistem çalışır hale geldikten sonra Medula sistemi üzerinden gönderilmesi, ancak bunun çeşitli nedenlerle mümkün olmaması halinde Sağlık Uygulama Tebliği’nin 9.2.1. Sağlık Kurum ve Kuruluşları Faturalarının Düzenlenmesi başlıklı maddesine göre manuel olarak fatura edilmesi gerekmektedir.

 

Dikkat Edilecek Hususlar

 

·       Kurum sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin tedavileri sonucu düzenlenen reçete muayene katılım payı (2 TL ve 3 TL) eczane tarafından tahsil edilecektir.

·       Çalışan kişilerden alınacak olan %20 ilaç katılım payı eczane tarafından tahsil edilecektir.

·       Emeklilerden alınacak olan %10 ilaç katılım payları maaşlara yansıtılarak daha sonra tahsil edildiğinden eczane tarafından ayrıca tahsil edilmeyecektir.

·       Eşdeğer ilaç uygulaması gereğince oluşabilecek ilaç fiyat farkı eczane tarafından hastadan elden tahsil edilecektir.

·       Hastalara teslim edilen ilaçlara ait karekodlar/kupürler İTS işlemi daha sonra tamamlanmak üzere reçeteye eklenecektir. Reçeteye eklenen karekodların İTS işlemleri mutlak suretle MEDULA Eczane sistemi üzerinden tamamlanacaktır.

·       MEDULA sistemi üzerinden fatura edilemeyen reçeteler için Medula Eczane uygulamasından "Deneme" çıktısı alınacak ve verilen ilaçlara ilişkin karekodlar da Medula Eczane uygulamasında yer alan "Manuel Reçete Giriş" menüsünden İTS'ye bildirilecektir.

·       Muayene katılım payları 01.Aralık.2011 tarihinden sonraki reçetelere aktarılacaktır.

 

Prof.Dr.R.Murat KARAŞEN

Genel Müdür V.

 

…/…/2011 : Ecz.G.SEMİZ

…/…/2011 : Şb.Md.V.Ecz.E. DEMİR

…/…/2011 : Dai.Bşk.V.Dr.H.KILIÇASLAN

Manşetler

DUYURU-4