CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Aile Hekimliği uygulamasını TBMM gündemine taşıdı. Demirçalı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle 8 soru yöneltti.
Sahte ilaca karşı 1 milyon $ harcadım
Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve düzenli olması, Avrupa standartlarına uygun hale gelmesi amacıyla büyük bir hevesle ve çabalarla başlatılan Aile Hekimliği uygulamasının çalışanları açısından büyük sorunlar oluşturduğunu savunarak, uıygulamanın 7. senesini doldurduğu günümüzde, halkımızın hala Aile Sağlığı Merkezlerini sağlık ocağı bilerek ve kabul ederek verilen hizmetinin farkını anlayamadığını öne sürdü. Demirçalı şöyle konuştu:
ANGARYA GÖREVLER VERİLİYOR
“Aile Hekimlerinin, aldıkları eğitimlerin ışığında büyük özverilerle kendilerine verilen nüfusu tedavi etmek ve koruyucu sağlık hizmetleri vermek istemektedir. Aile Hekimliği uygulamasını kavrayamamaları nedeniyle gerek uygulamanın giderek hasta memnuniyetine dayalı hale getirilmesiyle ve gerek yerel idarelerin görevleri dışında kendilerine angarya görevler vermesiyle bu isteklerini gerçekleştirememektedir.
Birçok Aile Sağlığı Merkezinde Aile Hekimleri tek olarak çalışmaktadır. Tek çalışan bir Aile Hekimi çoğu zaman yerine bakacak başka Aile Hekimi bulamadığından senelik izin kullanamamaktadır. Hastalandığında rapor alamadığından mağdur olmaktadır. Önemli ve acil bir işi olsa bile mesai saatlerinde yerinden kıpırdayamamaktadır. Ayrıca tek çalışan Aile Hekimleri her gün giderek artan Aile Sağlığı Merkezinin masrafları altında ezilmektedir. Bu masrafları paylaşacak başka Aile Hekimleri yoktur ve çalıştığı ASM sınıflandırmaya girememektedir. Doktorluk görevinin yanında her gün giderek artan yazışma işleri, veri gönderme ve evrak düzenleme işleri v.s nedeniyle geç saatlere kadar çalışarak mesai saatlerinin dışına çıkmaktadır, hatta eve iş götürmektedir. Özetle maddi ve manevi yönden yıpranmakta ve her geçen gün Aile Hekimliği uygulamasından soğumaktadır
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STANDART YOK
Aile Hekimliği uygulamasında kullanılan Aile Sağlığı Merkezleri şimdiye kadar maalesef bir standarda sahip olmamış, olamamıştır. Binaların bazıları devlet malı, bazıları vakıflara ve belediyelere aittir, bazıları da şahıs malıdır. Bu nedenle kiraları farklıdır, kullanım kuralları farklıdır. Devlet malı olan binaların kiraları bile her nedense farklı illerde farklıdır. Çoğu Aile Sağlığı Merkezi yer ve konum bakımından sağlık hizmeti verilmeye müsait değildir ve buralarda görev yapan Aile Hekimleri ASM’ leri sağlık hizmeti verilir hale getirmek zorunda kalarak maddi külfetin altına girmiştir, devlet kendilerine yardım etmemiştir.
İlaçların içinden fare zehiri çıktı!
Bazı Aile Hekimleri de yerel idarelerin baskılarıyla çalıştıkları ASM’lerden zorla çıkarılmış ve kendi paralarıyla sıfırdan ASM binaları inşa ettirilerek oralarda çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Madem Aile Hekimliği uygulaması yeni ve farklı bir uygulama olacaktı o zaman devletimizin uygulama başlamadan önce her ilde kendi belirleyeceği standartlara uygun ASM binaları inşa ettirmesi ya da mevcut sağlık ocağı binalarını bu standartlara uygun hale getirmesi gerekiyordu ama ülkemizdeki çoğu pilot uygulamada olduğu gibi bu uygulamaya da apar topar geçildi maalesef. Aile Hekimliği uygulaması günümüzde standartsız standartlarla devam etmektedir.
MOBBİNG UYGULANIYOR
Bir Aile Sağlığı Merkezinde çalışan Aile Hekimleri senelik izine çıkacakları zaman, hizmet içi eğitimlere katılacakları zaman, kongrelere katılacakları zaman, hastalanıp rapor aldıklarında ve hatta yarım günlük bir işleri çıktığında yerlerine bakmaları için Aile Sağlığı Merkezindeki diğer Aile Hekimi arkadaşlarıyla anlaşmak zorundadır. Bu her zaman mümkün olmamaktadır. Anlaşamazlarsa yerlerine yerel sağlık idaresi geçici bir Aile Hekimi görevlendirmektedir ve Aile hekiminin maaşından kesmektedir ki çoğu zaman yerel idare personel azlığı nedeniyle görevlendirme yapamamaktadır. Bu konuda birçok ilde legal olmayan ve Aile Hekimlerinin aleyhine uygulamalar mevcuttur ve idare mahkemelerinde bu özlük hakkının ihlaliyle ilgili birçok dava açılmıştır. Çoğu ilde Aile Hekimleri yerel idareler tarafından mobbing uygulanarak bu özlük haklarını kullanamaz hale getirilmiştir.”
CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıt vermesini istediği 8 soru şöyle:
AKDAĞ’A 8 SORU
Mevcut aile hekimliği uygulamaları ve sağlık politikalar dâhilinde Hasta memnuniyetini ölçen araştırmalar, çalışan memnuniyeti konusunda da yapılmakta mıdır?
Tek aile hekiminin çalıştığı aile sağlığı merkezlerinde asgari şartlar gereği yapılacak harcama ile birden fazla aile hekiminin çalıştığı merkezlerdeki harcamaların aynı olması Bakanlığınız açısından sorun teşkil etmiyor mu?
Hak edişten 15-20 gün sonra maaşlarını alan tek çalışma grubunun aile hekimleri olduğu doğrumudur?
Sağlık personeline yönelik şiddet olaylarına sık rastlanıldığı görülmekte, bu konuda ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
8.yılında olan pilot uygulama ne zaman son bulacak?
Hali hazırda, ASM’ ye yaptığı giderler için kredi çekmiş ve ödemeleri devam eden hekimlerin istifa etmeleri durumunda, o güne kadarki yapmış oldukları harcamalardan dolayı yaşadıkları mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?
Yerel idareler tarafından tahsis edilmiş, ASM ‘erde kira bedelleri nedeniyle kira stopajı ödenmezken, kendi imkânlarıyla yer kiralayan Hekimlerden kira stopaj bedeli alınması sizce adil midir?
Aile Hekiminin, zorunlu izin kullanımından dolayı, sağlık İl Müdürlükleri tarafından yerlerine geçici Hekim gönderildiğinde maaş kesinti yapıldığı doğru mudur?”
Yeni Adana Gazetesi