Davutoğlu'ndan 'mini anayasa paketi' önerisi

Davutoğlu, Brüksel'deki AB zirvesi dönüşünde beraberindeki gazetecilere 64. Hükümet'in reform takvimini açıkladı. Başbakan, kapsamlı Anayasa değişikliğinden önce 'mini Anayasa Paketi'yle muhalefete gidebileceği sinyalini verdi.

GAZETE HABERTÜRK

Avrupa Birliği zirvesi dönüşü Başbakan Ahmet Davutoğlu beraberindeki gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Hükümet programının okunması sırasında Meclis'te muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmesinin önemli bir adım, iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Seçim esnasında birbirimize kırıcı şeyler söylemiş olabiliriz ama nihai kertede bu ülkenin geleceği bağlamında iktidar ve muhalefet görüşmeleri önem taşıyor. İlk adım bütçeydi. Kalıcı bütçe konusunda uzlaşı sağlarsak sonra diğer reform ve yasalar ki birçoğuna itiraz edileceğini düşünmüyorum, ortak reformlar gündeme gelecektir dedi.

Davutoğlu, öncelikli düzenlemeleri şöyle sıraladı:

-Kişisel verilerin korunması kanunu.

-İnsan hakları alanında atılacak adımlar.

-Şeffaflık, siyasi etik kanunu.

-Alevi vatandaşların haklarına ilişkin düzenlemeler.

-Yargı reformu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ikiye ayrılması.

-İçtüzükte değişiklik.

Diğer partilerle iyi bir diyalog zemini kurup önyargısız ve kişiselleştirmeden Anayasa Reformu'nun esaslarını konuşmayı planladığını belirten Davutoğlu şunları söyledi: "Karşılıklı güven içinde bu adımlar atıldığında daha kolay tartışılacağı kanaatindeyim. Anayasa için iki yol takip edilebilir: Anayasa'nın tekrar yazımı, bu hep gündemimizde olacak. Bu yapılana kadar geçmiş Anayasa reformu çalışmalarında mutabık kalınan hususlarla istikşafi görüşmelerde CHP ile mutabık kaldığımız bazı hususlar var. Bunları barındıran iyi bir Anayasa Reformu Paketi'yle Anayasa'yı birlikte değiştirebileceğimiz iradesini de güçlendirecek bir çalışmayı öne alabiliriz. Buna mini bir Anayasa Paketi veya genişletilmiş bir kapsamlı Anayasa yazımı konusunda zeminin hazırlanması diyebiliriz."

"NATO'DAN TAM DAYANIŞMA"

Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan hava sahasını güçlendirecek herhangi bir talepte bulunup bulunmadığı yönündeki soruya karşılık da, "NATO tam bir dayanışma gösterdi. Türkiye'nin ihtiyaç ları, Türkiye'ye verecekleri destek netliğe kavuşacak" dedi.

Manşetler

DUYURU-4