Danıştay, kamu ve özel hastanelere tedavi ücretlerinin 'gereksiz' şişirilmemesi için bir süredir uygulanan 'paket ücret' sisteminin yürütmesini durdurdu. Kararın sağlıkta ödeme sisteminde büyük sıkıntı doğurabileceği belirtildi.
Sağlıkta ödeme sistemi, Danıştay'ın aldığı kararla "kaosa" giriyor. Danıştay, geçen hafta aldığı kararla Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tüm hastanelere yaptığı ödemelerde uyguladığı "paket ücret" uygulamasının yürütmesini durdurdu. Karar resmi olarak açıklanmazken, SGK'ya bildirildi. Halen kalp ameliyatından, kan testlerine, poliklinik hizmetlerinden birçok ameliyata kadar 2 bin 500'e yakın işlem paket sistemi kapsamında ücretlendiriliyor. SGK, yürütmeyi durdurma kararının kaosa yol açmaması için gelecek hafta içinde yeni sistem için çalışmalara başlamaya hazırlanırken, SGK Başkanvekili Tahsin Güney karar için itiraza gidebileceklerini söyledi. Güney, alınan karar sonrası hem maliyetlerin artacağı, hem de geri ödeme süreçlerinin uzayacağı uyarısında da bulundu.
Danıştay'ın aldığı karar sonrası oluşan yeni durumdan özel sektör de rahatsız.
Kamu ve özel hastanelere tedavi ücretlerinin "gereksiz" tetkik ve tedavilerle şişirilmemesi için bir süredir "paket ücret" sistemi uygulanıyor. Buna göre tüm sağlık kurumlarına ödeme yapan tek merci konumunda olan SGK, ayakta ve yatarak tedavi hizmetleri için belirlediği paket ücretin dışında tetkik, tahlil, operasyon gibi adlar altında ilave ücret ödemeyi reddediyor. Paket ücret uygulamasının sınırlı sayıda istisnası bulunuyor. Buna göre örneğin üniversite hastanesinde ayaktan yapılan bir iç hastalık muayenesinde paket ücret 55 YTL olarak belirlenirken, kemik iliği temini için paket ücret 15 bin YTL olarak belirlenmiş durumda bulunuyor.
SGK itiraz yolunda
Ancak Danıştay, geçen günlerde söz konusu paket ücret uygulamasının yürütmesini durdurdu. Referans'ın edindiği bilgilere göre, söz konusu karar kamuoyuna henüz açıklanmadı, ancak SGK'ya bildirildi. SGK yetkilileri, uygulamanın durdurulmasının sağlıktaki tüm ödeme hedeflerini alt üst edeceğini, rakamların ciddi biçimde artmasına neden olacağına dikkat çekiyorlar. Maliyetlerin çok artmaması ve sistemde kaos olmaması için SGK gelecek hafta yeni bir sistem arayışına geçmeyi planlıyor. Önceki gün 6'ıncısı yapılan "Ulusal Sağlık Kuruluşları Yönetimi Kongresi"nde konuşan Tahsin Güney ise karara itiraz edecekleri sinyalini verdi. Yürütmenin durdurulması üzerine uygulamanın sağlık kurumları fiyat listesi (EK 8) üzerinden, diğer bir deyişle hizmet başına ödeme şeklinde sürmesini beklediklerini söyleyen Güney, "Ama o da bir çok işlem, kontrol demek. Bir de örnekleme yönetimini kadırırsak para almak için bayağı beklemek gerekecek" dedi. Güney, itiraz sürecine gidebileceklerini de kaydetti. SGK'nın itirazının dayanağının, paket fiyat ve tedavilerin belirlenmesinde bugüne kadar sıkça eleştirilen bilimsel dayanak boşluğunu ortadan kaldıracak maliyet analizi çalışmasının olabileceği belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın ise, hizmet başı ödeme uygulamasının doktorun insiyatifine bırakılan az gelişmiş ülke modeli olduğunu belirtirken, "Ülke zenginleştikçe bu ödemeyi birilerinin denetlemesi gerekir. Hizmet başı ödemeye bugün dönülse emin olun yarın vazgeçilecektir. Hizmet başı ödemeyle bu gemi yürümez" dedi.
Sektör temsilcileri de kaygılı
Özel de kamu da mağdur olur
Referans'ın sorularını yanıtlayan Hayat Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaztürk de "Karar, temelde haklı çünkü paket fiyatta fiyatlandırma bilimsel temele dayandırılmıyor yani bir maliyet muhasebesi yapılmadan yüzeysel bir fiyat tespit ediliyor" dedi. Ancak sistemin bu şekilde inşa edildiğini ve geri ödemeler konusunda da iyileşme sağlandığını belirten Yılmaztürk, uygulamanın değiştirilmesi durumunda hem özel hem kamu hastaneleri açısından sıkıntı doğacağını vurguladı. Yılmaztürk, "Yurtdışında tanı ve tedavi protokolleri vardır ve kuruluşlar bunun dışına çıkamaz ancak bizde bunlar oluşmadığından her dahiliye uzmanı hastadan kafasına göre tetkik isteyebilir. Kimse de niye istedin diye soramaz. Dolayısıyla paket fiyat uygulaması olmadığında SGK'yla bu kontrollerinde çok büyük sıkıntılar yaşayacağız" dedi.
Geri ödeme 9 aya kadar çıkabilir
Bayındır Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Erdem İnan ise, SGK'nın paket fiyatta maliyet muhasebesi konusunda süren bir çalışması olduğuna işaret ederken, 49 hastaneyle sürdürülen bu çalışmada her bir paketin maliyeti ile tedavi içeriğinin bilimsel biçimde ortaya konmasına çalışıldığını belirtti. İnan, SGK'nın Danıştay'a önümüzdeki dönem tamamlanması beklenen bu çalışmayla itiraza gidebileceğini belirtti. İnan, hizmet başına ödeme uygulamasıyla tüm işlemler için fatura kesmek zorunda kalacaklarından yakınırken, "SGK da tüm faturaları inceleyip kendince 'buna ne gerek vardı' deyip kesinti yapacak. Ayrıca şu an 2 aya inen geri ödeme süresi belki 6-9 aya kadar çıkacak" dedi. İnan, şu an faturalarının 1/10'inin örneklem yöntemiyle kontrol edildiğini söyledi.
Hacer Boyacıoğlu-Tutku Ayvaz