D vitamini eksikliği

ABD'de yapılan araştırmada; yaşlılardaki aşırı derecede D vitamini eksikliğinin, ölüm riskini yüzde 30 artırdığı tespit edildi. Bu oranı düşürmek için günde 30 mg. D vitamini alınmalı ve yürüyüş yapılmalı. Ayrıca bu vitaminin, şeker ve kalpten koruduğu da

Amerika'daki Oregon State Üniversitesi'nde; 60 yaşını aşmış 4 bin 300 kişi incelemeye alındı. Çalışma sonucunda; D vitamini seviyesi düşük olan yaşlıların, yüzde 30 daha fazla ölüm riski olduğu belirlendi. Amerikalı uzmanlar; yetişkinlere günde 600 UI (ünite), 70 yaşını aşmış kişilere ise 800 UI D vitamini ve 12 dakikalık yürüyüş öneriyor. Eksikliği durumunda ise günde 2000 UI D vitamini alınması gerekiyor. Ayrıca bu vitaminin; diyabet, kalp hastalığı ve inme riskini de önemli ölçüde azalttığı kanıtlandı. İşte Türkiye'deki uzmanların bu araştırmayla ilgili yorumları:

Prof. Dr. AYKAN CANBERK
(İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi)
KUZEY ÜLKELERİNDE ÇOK YAYGIN GÖRÜLÜR
D vitamini eksikliği; Danimarka, Belçika, Hollanda, Almanya'nın Köln bölgesinde yaşayan Türk vatandaşlarımızda çok yaygın.
Bu vitamin kemik oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Eksikliğinde; kemik erimeleri, kırılmalar ve şekil bozuklukları oluşabilir.
D vitamini ihtiyacı yaşlılarda artar. Onlara ben günde en az yarım saat yürüyüş öneriyorum. Yürüyüş, eklemlerdeki bozukluklarının önlenmesinde de faydalı olur.
Günde 25-30 mg. D vitamini yeterlidir, daha fazlası böbrek hasarına yol açabilir. Böbrek hastalarında da ölçülü kullanılmalıdır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ
(Universal Hastaneler Grubu Tıbbı Onkoloji Direktörü)
KANSER TEDAVİSİNDE ÇOK ETKİLİ OLUYOR
D vitamini son zamanlarda mucizevi bir vitamin olarak adından söz ettirmektedir. Meme, prostat, baş-boyun kanserlerinde önemlidir. Günde 800 ünite alınması gerektiği özellikle vurgulanmalıdır.

Prof. Dr. MEHMET ÖZ
GÜNEŞ KREMİNİ SADECE EL VE YÜZE SÜRÜN!
D vitamini; kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 25 azaltıyor. Süt, somon balığı ve güneşte bol miktarda bulunan bu vitamin, genç kalmayı sağlıyor.
Eğer 60 yaşın üstündeyseniz veya dışarı çıkınca güneş koruyucu krem sürüyorsanız; siz de risk grubundasınız. Ben güneş koruyucuları yalnızca yüzüme ve ellerime sürüyorum çünkü güneş koruyucular nedeniyle D vitamini alamıyoruz. Denize de uzun kollu, ince bir gömlekle giriyorum.

Doç. Dr. SERDAR DAĞ (Nörolog}
KUVVET KAYBINA BAĞLI DÜŞMELER OLUR
D vitamininin yüksek derecedeki eksikliği; kemik, kas ve iskelet sisteminde deformasyona yol açar. Yaşlılarda kuvvet azalmasına bağlı olarak düşmeler ve kemik kırılmaları görülür. Eksiklik durumunda organların çalışması yavaşlar, işleyişi bozulur.
Yaşlılarda D vitamini eksikliği varsa, mutlaka düzenli kontrol edilmesi gerekir. Kişinin yaşına, kilosuna ve durumuna göre doktor tavsiyesiyle D vitamini alması önemlidir.
Ben yaşlılarda egzersizi çok fazla önermiyorum çünkü yaşlılar sıklıkla düşüp kemiklerini kırabiliyor. Kendilerini fazla yormamalılar, çok dikkatli olmalılar. Zamanında kemiklerine iyi bakmaları gerekiyordu.
 

FAZLA PİLAV ŞEKER HASTALIĞINI TETİKLER
Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan araştırmaya göre; haftada en az beş tabak beyaz pirinç tüketenlerde, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riski yüzde 25 oranında artıyor. Beyaz pirinç yerine; arpa ve buğday gibi tahılların tüketilmesi ise hastalık riskini yüzde 36 azaltıyor. Türkiye'deki uzmanlar bu araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi:

Prof. Dr. MESUT BAŞAK
(Yalova Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı)
BULGUR TERCİH EDİLMELİ
Pirinç pilavının glisemik indeksi çok yüksektir ve 100 gr. pirinçte 326 kalori bulunmaktadır. Pirinç pilavının aşırı şekilde tüketilmesi, gizli diyabetin ortaya çıkmasına sebep olabilir veya tip 2 diyabete yatkınlığı artırabilir.
Tip 2 diyabet hastaların pirinç pilavını çok tüketmesi, kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu yüzden glisemik indeksi ve kalorisi pirinç pilavına göre daha düşük olan bulgur pilavı tercih edilmelidir.

Uzm. Dr. AYÇA KAYA
(Metabolizma Hastalıkları Uzmanı)
YOĞURTLA YENEBİLİR
Pirincin şekeri yüksektir ama ben yasaklanması gerektiğini düşünmüyorum. Kilo kontrolünde de kullanıyorum. Glisemik indeksi düşüren yoğurt gibi yiyeceklerle birlikte, diyetlerimde tavsiye ediyorum. Kararında yendiği sürece sorun yok; önemli olan miktarı ve yağı.

Prof. Dr. ZİYA MOCAN
(İç Hastalıkları Uzmanı)
ESMER ŞEKER TÜKETİN!
Beyaz pirincin, şeker hastalığını artırdığına dair belirli bir veri yok ama esmer pirincin, beyaz pirince göre daha faydalı olduğuna dair önemli raporlar var.
Biz hekimler beyaz pirinci suçlayamayız ama kahverengi pirinci daha fazla destekleriz. "Beyaz pirinç şeker hastalığı yapıyor" diye düşünülmesin ama kahverengi pirincin şeker hastalığından koruduğu bir gerçek.
 

ESRA TÜZÜN / SABAH

Manşetler

DUYURU-4