Covid-19 koruyucu sarf malzeme hakkında duyuru

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Covid-19 koruyucu sarf malzeme hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 80981279-149-E.382      13.03.2020
Konu:
Covid-19 Koruyucu Sarf Malzeme Hk.

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: 21.02.2020 tarihli ve 00112935411 barkod sayılı MKYS Veri Doğruluğunun Sağlanması konulu yazı.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 50 inci maddesinde; “Bir ekonomik değer yaratıldığında, başka bir şekle dönüştürüldüğünde, mübadeleye konu edildiğinde, el değiştirdiğinde veya yok olduğunda muhasebeleştirilir. Bütün malî işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve her muhasebe kaydının belgeye dayanması şarttır” denilmektedir.

Aynı yönetmeliğin 12. maddesinin (1) fıkrasında; “Kamu idarelerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınması esastır… Her bir kaydın belgeye dayanması şarttır." denilerek hükme bağlanmıştır.

Taşınır Mal Yönetmeliğinin 6. maddesinde “4c)Taşınırların giriş ve çıkışına ilişkin kayıtları tutmak…”, “4e) Ambarda çalınma veya olağanüstü nedenlerden dolayı meydana gelen azalmaları harcama yetkilisine bildirmek.” ve “4f) Ambar sayımını ve stok kontrolünü yapmak…” ifadeleri yer almaktadır.

Yukarıda bahsedilen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Taşınır Mal Yönetmeliği ile diğer ikincil mevzuatlarda, kamu idarelerine ait malların edinme, yönetim, kullanım ve elden çıkarma işlemleri mevzuatında ön görülen kurallar dahilinde hizmetin amacına uygun, verimlilik ve tutumluluk ilkelerine göre yapılacağı, bu ilkeye aykırı eylem ve işlemlerden doğacak zararların, taşınırların yönetimi ve kötüye kullanılmaması hususunda yetki verilenlerin gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olacakları hükme bağlanmıştır.

İlgi yazımızda Covid-19 koruyucu sarf malzemelerinin, Malzeme Kaynakları Yönetim Sistemi (MKYS) üzerinden kayıtlarının eksiksiz girilmesi, takibi ve mevcut verilerin doğruluğunun sağlanması talimatlandırılmıştır.

İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı sağlık tesislerimizce Covid-19 koruyucu sarf malzemelerinin Taşınır İşlem Fişi (TİF) düzenlenmeden/düzenlenen teslim alınan durumlarda;

kamu zararı, fire ve zayiatın önlenmesi amacıyla aşağıda yer alan işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

A- MKYS Giriş İşlemleri;

1. Malzeme devir suretiyle gelmiş fakat karşılık TİF belgesi/tutanak bulunmuyor ise;

a) “Covid-19 Durum Tespit Tutanağı” düzenlenir.

b) “Covid-19 Devir Alınan” işlem türü seçilir.

c) “Covid-19 Durum Tespit Tutanağı” na ait bilgiler Dayanak Belge Numarası ve Tarih alanına girilir.

d) TİF düzenlenir ve depo kaydı oluşturulur. (Talimatlarımız gereğince depolama alanının güvenliği sağlanmalıdır.)

e) Karşılık belge geldiğinde, önceden düzenlenen TİF girişine esas belge olarak; “Covid-19 Durum Tespit Tutanağı” ile Devir TİF belgesi saymanlığa gönderilir.

2. Malzeme satın alma suretiyle temin edilmiş (tam veya kısmi teslimat) ve henüz fatura bulunmuyor ise;

a) Fatura belgesi gelmeden önce;

i) “Covid-19 Durum Tespit Tutanağı” düzenlenir ve teslim alınan miktar kadar malzemenin muayene işlemi yapılır. (Kısmi teslimat ise daha sonra teslim alınan kalan miktar için de tekrar muayene yapılmalıdır.)

ii) “Covid-19 Satınalma” giriş işlem türü seçilir.

iii) “Covid-19 Durum Tespit Tutanağı”na ait bilgiler Dayanak Belge/Muayene Numarası ve Tarih alanına girilir.

iv) TİF düzenlenir ve depo kaydı oluşturulur. (Talimatlarımız gereğince depolama alanının güvenliği sağlanmalıdır.)

v) Aynı fatura içerisinde malzeme teslim alındıkça, toplam gelen kadar miktar TİF üzerinde güncellenir. Depo kaydı artan miktar kadar otomatik oluşur.

b) Fatura geldiğinde;

i) Düzenlenen “Covid-19 Satınalma” TİF belgesi giriş türü “Satınalma” olarak değiştirilir.

ii) Dayanak Belge Tarih ve Numarası alanı fatura bilgileri olacak şekilde güncellenir.

iii) Muayene işlemi tam/kısmi teslimat için yapılan belge(ler), dayanak alınarak Muayene ve Kabul Tutanağı oluşturulur. Muayene Numarası ve Tarih alanı güncellenir.

iv) TİF giriş belgesi saymanlığa gönderilir.

B-MKYS Çıkış İşlemleri;

1. Sağlık tesislerinde Covid-19 koruyucu sarf malzemelerinin tüketim çıkışları; personel/hasta bazlı yapılmalıdır.

2. Taşınır İstek Belgesinde talep miktarının yapıldığı personel/hasta sayıları belirtilir.

3. Talepler pandemi planında yer alan talimatlar doğrultusunda kullanıcı personel/hasta sayısına göre hesaplanarak karşılanır.

4. Taşınır İstek Belgeleri karşılıklı olarak imza altına alınır.

5. Hafta sonu nöbet tutulmayan sağlık tesislerinde ve resmi tatillerde talep miktarları karşılanan döneme göre hesaplanır.

Yukarıda yer alan işlemler doğrultusunda MKYS web servislerinde ve dokümanlarında güncelleme ve eklemeler yapılmış olup; gerekli iş ve işlemlerin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) tarafında da tamamlanması önem arz etmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğü bağlı sağlık tesislerinde; Covid-19 koruyucu sarf malzeme stok bilgileri anlık olarak verimlilik.saglik.gov.tr “Pandemi Stok Durumu” modülü üzerinden takip edilecek olup, ilgili verilerin stok kayıt doğruluğunun sağlanması ve toplu çıkış yapılmasının önlenmesi hususunda;

Gereğini önemle rica ederim.

Dr. Hasan ARSLAN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı

DAĞITIM:
Gereği:
81 İl Sağlık Müdürlüğüne)

Yazının aslı için tıklayınız

İlgi a) MKYS Veri Doğruluğunun Sağlanması Hakkında yazı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Manşetler

DUYURU-4