Çok şeker yemek diyabete yol açar mı?

Diyabet hastalarının beslenmesinin tedavide önemli bir yeri olsa da şeker yemek diyabet oluşturmaz. Ancak fazla kilolu ya da obez olmak diyabet olma riskini artırır.

* YANLIŞ: Diyabetli kişilerin baklava, çikolata gibi tatlı yiyecekleri yemesi yasaktır.

DOĞRU: Kan şekerinin ve günlük alınan kalori miktarının kontrol altında tutulması koşulu ile diyabet hastalarının tatlı yemesinde bir sakınca yoktur.

* YANLIŞ: Doğal balda şeker yoktur, serbestçe yenilebilir.

DOĞRU: Doğal balda fruktoz ve daha az oranda da glukoz vardır. Fruktoz ve glukozun kalori değeri aynı olduğu için ölçüsüz yenen doğal bal, kan şekerini yekseltici etki gösterir.

* YANLIŞ: Çok fazla şeker yemek şeker hastalığına yol açar.

DOĞRU: Diyabet hastalarının beslenmesinin tedavide önemli bir yeri olsa da şeker yemek diyabet oluşturmaz. Ancak fazla kilolu ya da obez olmak diyabet olma riskini artırır.

* YANLIŞ: Bazı bitkiler kan şekerini düşürücü etki gösterir.

DOĞRU: Hiçbir bitki ya da ot karışımı, hekimin önerdiği ilacın yerini tutamaz. Birçok ilacın bitkilerden üretiliyor olması, bitkinin ilacın etkisini göstereceği anlamına gelmez.

* YANLIŞ: Diyabetli kişiler mutlaka özel yiyecekler yemek zorundadır.

DOĞRU: Diyabetliye özel, belirli bir beslenme programı yoktur. Genel olarak beslenmede; doymuş ve trans yağları içeren gıdalar kısıtlanmalı, şeker ve tuz ölçülü tüketilmeli, öğünlerde tam tahılllara, sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir. "Diyabetik" veya "Diyet" ibaresi taşıyan gıdaların diyabete özel bir yararı yoktur.

* YANLIŞ: Diyabet hastalığı olanlar ekmek, pilav, makarna, patates gibi nişastalı yiyecekleri yememelidir.

DOĞRU: Sağlıklı bir beslenme planında nişastalı yiyecekler vazgeçilmezdir. Diyabetliler; tam buğdaydan yapılmış ekmek, pilav, makarna, patates, bezelye ve mısır gibi gıdaları tüketilebilir.

* YANLIŞ: Ekşi meyvelerde daha az şeker vardır.

DOĞRU: Ekşi meyvenin ''glisemik indeksi'', tatlı meyvelere göre daha düşüktür yani kan şekerini biraz daha yavaş yükseltir. Ancak kalori değeri ve karbonhidrat (şeker) miktarı, ekşi ve tatlı meyvelerin ikisinde de aynıdır.

* YANLIŞ: Kan şekeri düşünce çikolata yenilebilir.

DOĞRU: Hipoglisemi (kan şekerinin ani olarak düşmesi) sırasında rafine şeker içeren ve çabuk emilen yiyecekler alarak vücudun kan şekerini hızla normal değerlere yükseltmek gerekir. Çikolata ise içeriğindeki kakao nedeniyle yağlıdır ve yavaş emilir. Bu nedenle kan şekeri düşünce çikolata yemek, kan şekerinin hızlı yükselişini sağlamaz.

* YANLIŞ: Diyabetli kişiler daha sık hastalanır.

DOĞRU: Kan şekeri kontrol altında olan bir diyabetlinin daha sık hastalanması söz konusu değildir. Ancak enfeksiyon varlığı kan şekerinin kontrolünü bozabileceği için diyabeti olanların enfeksiyona karşı mevsimsel grip, hepatit ve zatürre aşılarını yaptırması yararlıdır.

* YANLIŞ: İnsülin kullananlar bulantı ve ateşle seyreden hastalıklarda insülin tedavisini bırakmalıdır.

DOĞRU: İnsülin kullanan hastalar ateşli hastalıklara yakalandıklarında insülin ihtiyaçları daha da artar. Bu nedenle insülini kesmek yerine, tersine insülin dozlarının artırılması gerekir. Enfeksiyonu olan hasta yemek yiyemese bile insülin almayı kesmemeli, bol sıvı tüketmeli, kan şekeri ve idrarda yapılan keton kontrollerini aksatmamalıdır.

* YANLIŞ: "Meyveler sağlıklı gıdalardır, o halde istediğim kadar yiyebilirim"

DOĞRU: Meyveler içerdikleri posa, çok sayıda mineral ve vitaminler nedeniyle sağlık için önemli ve gerekli besinlerdir. Ancak meyveler aynı zamanda bol miktarda karbonhidrat içerdikleri için beslenme programı içinde belirli ölçü ve aralıklarda tüketilmelidirler.

* YANLIŞ: Diyabetli birey kan bağışında bulunamaz.

DOĞRU: Diyabetli kişinin genel sağlık durumunun uygun olması halinde kan verebilir.

Ceyda Erenoğlu / Habertürk

Manşetler

DUYURU-4