Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı ile İlgili Başbakanlık Genelgesi

Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı ile İlgili 2014/21 Sayılı Başbakanlık Genelgesi 23 Aralık 2014 tarihli ve 29214 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

23 Aralık 2014  SALI

Resmî Gazete

Sayı : 29214

GENELGE

Başbakanlıktan:

Konu :   Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu
               Geliştirme Programı

GENELGE
2014/21

Hükümet olarak, insan merkezli yaklaşımla sağlık sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümler sunarak dünya standartlarında birey ve toplum sağlığını en üst düzeyde korumak ve sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek temel sağlık politikamızdır. Son yıllarda koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelede elde edilen başarıların yanı sıra ihtiyaç duyulan insan kaynaklarının geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin sunumundaki ilerlemeler neticesinde, Sağlık Bakanlığımız planlama, uygulama ve denetim işlevlerinde dünyada da örnek gösterilen bir konuma yükselmiştir.

Bu kapsamda bugüne kadar oluşturduğumuz sağlık politikaları ile geleceğe yönelik program ve hedefler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan ve ülkemizin de taraf olduğu 2020 Sağlık Hedefleri stratejik amaçlarından birisi olan “Sağlık yönetişiminin iyileştirilmesi, tüm sektörlerdeki kilit aktörler ve karar vericilerin sağlık alanındaki sorumluluklarının ve sağlığın geliştirilmesinde potansiyel rollerinin farkında olmalarının sağlanması” amacı ile de tam bir uyum içerisindedir.

Ülkemiz, son on yıldır kararlılıkla yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı sayesinde, bebek ve anne ölümlerinin azaltılması, bağışıklama oranlarının yükseltilmesi, beklenen yaşam süresinin uzaması ve tütün kontrolü gibi çok paydaşlıbir çok uygulamada başarılı sonuçlar elde ederek önemli deneyimlere sahip olmuştur.

Onuncu Kalkınma Planı’nda (2014-2018) sağlık politikaları başlığı altında belirtilen hedeflere ulaşılması ve bireylerin bedenen ve ruhen sağlıklı olmaları için koruyucu sağlık hizmetlerinin, bireyle birlikte, sosyal, biyolojik ve fizikiçevreye yönelik çok paydaşlı bir yaklaşımla geliştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu yaklaşımda; bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer tüm paydaşlar ile vatandaşlarımızın görüş, öneri ve katkıları doğrultusunda hareket edilecektir.

Sağlığın geliştirilmesi ve toplum sağlığının üst gelir grubu ülkelerin düzeyine taşınabilmesi için, Sağlık Bakanlığıdışındaki diğer paydaşların görev ve sorumluluklarının da açık bir şekilde tanımlanması ve tam bir işbirliği içerisindeçalışılması gerekmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün benimsediği temel sağlık hizmetlerine genel yaklaşım modelinde sağlığın tüm sektörlere entegrasyonu ve tüm sektörler ile ortak politikalar için işbirliği modelleri geliştirilmesi esas alınmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının koordinasyonuyla, ilk aşamada koruyucu sağlık ve sağlığın geliştirilmesi hizmetlerine, ikinci aşamada ise tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerine çok paydaşlı yaklaşıma yönelikÇok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı hazırlanmıştır.

Program çerçevesinde kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, temel stratejileri belirlemek ve sorunların çözümü için gerekli tedbirleri almak üzere Başbakan’ın başkanlığında; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Dışişleri Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, İçişleri Bakanı, Kalkınma Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Sağlık Bakanı’nın katılımıyla “Çok Paydaşlı Sağlık Politikaları Yüksek Konseyi”kurulmuştur. Yüksek Konsey olağan olarak her yıl Mayıs ayında, ihtiyaç halinde ise Başkanın çağrısı ile toplanacaktır. Toplantılara gündem ile ilgili bakanlar davet edilebilecektir.

Yüksek Konsey’e bağlı olarak programın amaçları doğrultusunda; İcra Kurulu, Uygulama Koordinatörlüğü, Bilimsel Danışma Kurulu, İzleme ve Değerlendirme Kurulu ile çalışma komisyonları ve alt çalışma grupları teşkil edilebilecek, bunların çalışma usul ve esasları ile program üzerindeki her türlü değişiklik Yüksek Konsey’in onayına tabi olacaktır.

Genelgenin yayımından sonra Sağlık Bakanlığının internet adresinde ilan edilecek ve ilgili Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek olan söz konusu Program ile paydaşların tüm aktivitelerinde insan sağlığı odaklıyaklaşımların sağlanması; yetki ve sorumlulukların, iş akışları ve kaynakların sektörel kapsayıcılık anlayışı içerisinde belirlenmesi; sunulan hizmetlerin performans hedef ve ölçütlerinin tespit edilmesi ile izleme ve değerlendirmede kullanılacak mekanizmaların belirlenmesi amaçlanmıştır.

Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı, gerek hazırlanış, gerek içerik ve gerekse kapsamıaçısından Dünya Sağlık Örgütü’nün diğer ülkelere örnek gösterdiği ve küresel sağlık politikalarını etkileyebilecek özgün bir programdır. Bu nedenle uygulama aşamasında da aynı başarının devam ettirilebilmesi için, yapılacak çalışma ve uygulamalara kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarının etkin bir şekilde katılması ve katkı sağlaması hususunda bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.
 

Ahmet DAVUTOĞLU
Başbakan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ