10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle Türkiye Ruh Sağlığı Platformu tarafından düzenlenen basın toplantısına Şizofreni Dostları Derneği Başkanı Mesut Demirdoğan, Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Derneği Temsilcisi Prof. Dr. Dilara Ümran Tüzün, Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Peykan Gökalp, Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Uzman Psikolog Esra Tuncer ve Psikiyatri Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Hemşire Arzu Aydoğdu katıldı.
RUH VE BEDEN
Psikolog Esra Tuncer, Türkiye’de hâlâ bir ruh sağlığı yasasının bulunmamasına dikkati çekerek, “Bu nedenle kamuya sunulan psikolojik hizmetlerin denetlenmesi mümkün olmuyor. Kamu, yeterliliği olmayan ya da ruh sağlığı alanı dışından insanların müdahalelerine maruz kalıyor” dedi. Ruh ve beden sağlığının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirten Tuncer, kamuda psikolog istihdamının artırılması, farklı uzmanlık alanları arasında rol, yetki ve sorumlulukların netlik kazanması ve eğitim modelinde uzmanlaşma yönünde değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.
ÇOCUK İSTİSMARI
Çocukların en sık doğal afet, araç kazaları, yaşamı tehdit eden hastalıklar, ağrılı tedaviler, fiziksel ve cinsel taciz, aile içi ve toplumsal şiddet, kaçırılma ve ebeveynin ani ölümü gibi olaylar karşısında travma yaşadığını belirten Prof. Dr. Dilara Ümran Tüzün, istismarın çocuğun ruhsal dünyasını en çok etkileyen konuların başında geldiğini söyledi. İstismarın çocuk ölümlerine varan etkilerinin olduğunu belirten Tüzün, “Dayak nedeniyle sığınma evlerine gelen kadınlarla yapılan araştırmada bu kadınların yüzde 92’sinin çocuklarını dövdüğü saptandı. Dolayısıyla istismara uğrayan herkes istismar uygulamaya da adaydır. Fiziksel istismar gören çocukların üçte biri, cinsel istismar gören çocukların beşte biri daha sonra istismarcı olmaktadır” diye konuştu.
100 BİN KİŞİYE 1.7 UZMAN
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, ülkemizdeki ruh sağlığı hizmetlerinin yetersizliğini dile getirdi. Yeşilbursa, “Ülkemizde 100 bin kişiye 1.7 uzman düşüyor. Yine Türkiye’de 1 milyon çocuğa 2 çocuk ruh hekimi düşmekte. Ülkemizin bir ruh sağlığı yasasına acilen ihtiyacı vardır. Derneğimizin büyük bir özen ve özveriyle hazırladığı ruh sağlığı yasa tasarısı Aralık 2006’da TBMM gündemine getirilmiş olmasına karşın hiçbir ilerleme kaydedilememiştir” diye konuştu.
Serkan Akkoç- Burçin Polatoğlu