Çocuklarda "yaz hastalıkları" uyarısı

Çocuk sağlığı hastalıkları ve yenidoğan uzmanı Dr. Nemlioğlu: - "Yazın çocuklarda 30 faktör civarındaki koruyucu güneş kremleri kullanılması uygundur. Bu ürünlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi, her 3 saatte bir de tekrarlanması önemlidir"

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, yaz döneminde deniz, havuz, güneş, soğuk içecek tüketimi ve dışarıda geçirilen sürenin fazla olması gibi etkenlerin çocukları hasta edebildiğini, bu nedenle anne ve babaların birtakım önlemler almaları gerektiğini bildirdi.

Nemlioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında çocukların en çok yakalandıkları hastalıklar konusunda bilgi verdi.

Okulların kapanması ve tatil döneminin başlamasının yaz hastalıkları ve kazalarını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Nemlioğlu, çocuklarda en sık rastlanan yaz hastalıklarının güneş çarpması, ishal ve kusma ile giden bağırsak enfeksiyonları, hepatit A, havuz enfeksiyonları, dış ve orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonları, deride mantar, böcek sokmaları, alerjik reaksiyonlar ve kırık çıkık gibi travmalar olduğunu ifade etti.

Çocuk kulak ağrısından şikayet ediyorsa kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri, virüs gibi mikropların önce kaşıntı, ardından iltihaplı, pis kokulu akıntılara neden olabileceğini belirten Nemlioğlu, kulakta zaten normal olarak salgınan sarı-kahverengi buşonun kirli suyu çektiğini, şiştiğini ve içindeki mikrobun hastalık yapmalarını kolaylaştırdığını anlattı.

Nemlioğlu, kötü kokulu, beyaz, sarı veya yeşil akıntı görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.

Deniz ve havuz suyu yoluyla vücuda giren mikropların üst solunum yolu, boğaz enfeksiyonu yapabileceğine işaret eden Nemlioğlu, ateş, kırgınlık, halsizlik, boğaz ağrısı ile başlayan rahatsızlığın önlem alınmazsa çok daha ağır tablolara dönüşebileceği uyarısında bulundu.

"Her suya girip çıktığında mayosunu değiştirin"

Çocukların her suya girip çıktığında mayosunun değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Nemlioğlu, ıslak mayo ile beklemenin ve temiz olmayan suya girmenin vücuda mikrop girişini kolaylaştırdığını ifade etti.

Çocuklar uzun süre etkili güneş altında kaldığında ve yeterli sıvı tüketmediğinde bir süre sonra ateş, halsizlik gibi belirtilerin başlayabileceğine işaret eden Nemlioğlu, su kaybının şiddetine göre şoka kadar varan tablolar oluşturabileceğine dikkati çekti.

Nemlioğlu, yazın en sık görülen rahatsızlıklardan birinin de güneş yanıkları olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

"Güneş ışınları 45 dereceden daha dik iken güneş altında kalınmaması gerekir. Kişi suyun içindeyken de güneş yakıcı etkisini sürdürmektedir. Bu nedenle çocuklarda 30 faktör civarındaki koruyucu güneş kremleri kullanılması uygundur. Bu ürünlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi, her 3 saatte bir de tekrarlanması önemlidir. Özellikle yüzü korumak için de kıyıda oynayan çocuklara geniş kenarlı şapka takmak yararlı olabilir."

Yazın ortak kullanılan eşyaların ve yiyeceklerin Hepatit A enfeksiyonuna neden olabileceğini vurgulayan Nemlioğlu, hastalıktan korunmak için 1,5 yaşından itibaren yapılabilen aşının önemli olduğunu kaydetti.

Manşetler