Çocuklarda orta kulak iltihabı baharla birlikte artıyor

Orta kulak iltihabı, özellikle çocukluk çağında en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri. İstatistikler, üç yaşına kadar olan çocukların üçte ikisinin en az bir kez orta kulak iltihabı geçirdiğini ...

Orta kulak iltihabı, özellikle çocukluk çağında en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri. İstatistikler, üç yaşına kadar olan çocukların üçte ikisinin en az bir kez orta kulak iltihabı geçirdiğini gösteriyor. Özellikle bahar aylarında artan orta kulak iltihabı, tedavi edilmediği ve uzun sürdüğü takdirde işitme kayıplarına varan ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, eğer bir çocuk, ilk altı ayda orta kulak iltihabı geçirdiyse, ailenin sonraki dönemlerde daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Yetişer şöyle devam ediyor: “Çocuklardaki östaki borusunun kısa olması ve iyi çalışmaması nedeniyle genizdeki mikroplar orta kulağa daha kolay ulaşır. Ayrıca çocukların yatarak beslenmeleri bazı gıda maddelerinin orta kulağa ulaşmasını kolaylaştırır ve iltihaba neden olur. Bir diğer etken ise üst solunum yolu enfeksiyonları, gıda ve bahar alerjileri.” 

“Bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de orta kulak iltihabının sadece ilk altı ayın değil, daha ileriki yaşların da problemi olduğu. Ayrıca anaokuluna ve kreşe giden, anne ve babası sigara içen ve bu nedenle pasif içici durumunda olan çocuklarda orta kulak enfeksiyonları daha fazla görülür.”   

Nasıl anlaşılır?

"Çocuk sürekli kulaklarını çekiştiriyor ve kaşıyorsa; huzursuzluğu varsa, bunların yanında iştah azalması ve uykusunda düzensizlik gözleniyorsa, işitme güçlüğü, kulak akıntısı ve ateşi varsa, orta kulak iltihabından şüphelenilmesi gerekir. İltihabın uzun süre kalması durumunda çocuklarda denge bozuklukları, sık sık düşme, sakarlık, yürümede ve konuşmada gecikme ortaya çıkabilir. Enfeksiyonun iç kulağa yapacağı etkilerle, baş dönmesi ve kulak çınlaması da oluşabilir.”

Önemsenmesi gerekiyor

"Ortakulak, konum olarak yüz sinirine, beyne, işitme ve denge organına son derece yakındır, iltihabın diğer organlara da sıçraması söz konusudur. Enfeksiyon sayısıyla birlikte risk de artar. Senede bir enfeksiyon geçiren bir çocuğun bu risklerle karşılaşma oranıyla, senede 10 enfeksiyon geçiren bir çocuğun risk oranı arasında 10 kat fark bulunur. Orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda, o anda alınan mikrobun direncine ve çocuğun bağışıklık sisteminin durumuna göre hastalığın seyri hafif de olabilir. İltihapların %70`i hiçbir müdahale olmadan kendiliğinden geçer. Bakterilerin yol açtığı durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. İleri evrede ise ancak ameliyat tedavisiyle çözüme ulaşılır. Çocuklardaki orta kulak iltihabı etkili şekilde tedavi edilirse, sorun büyümeden çözülür ve meydana gelebilecek işitme kaybı normale döner. Bu nedenle orta kulak iltihabının belirtilerini tanımak ve gerekli tedaviyi uygulamak büyük önem taşır.”

Manşetler

DUYURU-4