Yozgat Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yavuz İrişti, ishalde önlem alınmadığı sürece ölüme varan sonuçlar yaşanabileceğini ifade etti.
Dr. Yavuz İrişti, "İshalin asıl nedeni, mikroplu gıdaların ağız yoluyla vücuda girmesi ve yediğimiz meyve ve sebzelerin iyi yıkanmadığından ishal olabilir. Aşırı sıcaklarda mikroplar kolaylıkla çoğaldığı için tüketilen gıdalar çabuk bozulmakta, dolayısıyla ishal olasılığı artmaktadır. Bu nedenle tüketilen gıdalar uygun koşullarda saklanmalı, sıcakta bekleyen besinler tüketilmemelidir." dedi.
İshal olan çocuklara bol sıvı verilmesi gerektiğini belirten Dr. İrişti, böyle bir durumda, eğer bebeğe anne sütü veriliyorsa, bebeğin daha çok emzirilmesi gerektiğini belirtti. İrişti, ayrıca, çocuklara hazır su veya kaynatılmış verilmelidir. Elma ve şeftali suyu ya da püresi, muz, haşlanmış patates, yoğurt ve ayran gibi besinlerin ishal olan çocuğa yedirilmesi gereğine dikat çekti. Dr. İrişti, şöyle dedi:
"Çünkü ishal olan çocuklarda büyük oranda sıvı kaybı olur. Bu da halsizlik, ateşlenme ve bulantıya neden olur. Biz ishal vakası olarak gelen çocuklarımıza ilk önce kan tahlili ve kültür tahlili yaparak tedavi yöntemini uyguluyoruz. İshali, bir nevi bağırsak gribi olarak da algılayabiliriz. Bağırsak düzenleyicisi olarak biz bol sıvı tüketilmesini öneriyoruz. Antibiyotik ilaçların, ishali geçirmede pek etkisi olmaz. Bu yüzden biz pek antibiyotik tavsiye etmiyoruz ama yine de ishalin derecesine göre yazdığımız da oluyor. Bizim anne ve babalara önerimiz, çocuklarında ishali fark ettikleri anda hastanemize ya da sağlık kuruluşlarına tedavi için mutlaka götürmelerini istiyoruz."
CİHAN