Çocuklarda Ekran Bağımlılığı: Kalıcı Fiziksel, Ruhsal Ve Beyinsel Problemler Ortaya Çıkabilir

Psikolog İrem Durna, her yaş grubuna göre belirlenen ekran sürelerinin geçilmesi durumunda bebeklerde ve çocuklarda kalıcı fiziksel, ruhsal ve beyinsel problemlerin...

Psikolog İrem Durna, her yaş grubuna göre belirlenen ekran sürelerinin geçilmesi durumunda bebeklerde ve çocuklarda kalıcı fiziksel, ruhsal ve beyinsel problemlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Günümüzde hızlıca ilerleyen teknoloji ile birlikte çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürede ciddi artış gözlemleniyor. Özellikle pandemi dönemi çocuklarının ekran karşısında geçirdikleri süre ciddi anlamda zarar verici bir boyuta ulaşırken American Academy of Pediatrics (AAP) ve diğer sağlık kuruluşları çocukların yaşlarına göre uygun ekran süreleri ve rehberlik konusunda bilimsel çalışma gerçekleştirdi. Medicana Sağlık Grubu Psikologlarından İrem Durna, ekran bağımlılığının zararları hakkında açıklamada bulundu.

Bu yaşlardaki ekran bağımlılığı sürelerine dikkat

Bebek ve çocuklardaki yaş oranına göre ekran bağımlılığı süreleri hakkında bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Psikoloğu İrem Durna, "0-18 ay: Bu yaş grubundaki bebeklerin ekran süreleri neredeyse sıfıra yakın olmalıdır. Ekranla geçirilen zaman, dil gelişimi ve sosyal etkileşimler gibi kritik gelişim alanlarını olumsuz etkileyebilir. Bebeklerin dil gelişimi için aileleri ve bakım verenleri ile etkileşim içinde olmaları önemlidir. 2-5 yaş: Bu yaş grubundaki çocuklar için günlük ekran süresi 1 saati geçmemelidir. İyi içerik seçimi yapılmalıdır. Eğitici, kaliteli programlar tercih edilmelidir. Ebeveynler ekran kullanımı sırasında rehberlik etmeli, içerikleri değerlendirilmedir. 6 yaş ve üzeri: Bu yaş grubundaki çocuklar için ekran süreleri ebeveyn gözetiminde, uygun bir şekilde yönetilmelidir. Günlük ekran süresi yine de 2-3 saati geçmemelidir. Diğer görevlere ve fiziksel aktivitelere yeterli zaman ayırılmalıdır" dedi.

"Ekrana aşırı maruz kalan çocuklarda çeşitli sağlık bozuklukları meydana gelebilir"

Aşırı ekran bağımlılığının birçok sağlık problemini beraberinde getirdiğine değinen Durna, "Ekran sürelerinin kontrolsüzce tüketilmesi, çocuklarda ekran bağımlılığı riskini beraberinde getirebilir. Normal gelişimdeki bir çocuk, aşırı ekrana maruz kalarak yalancı otizm belirtileri gösterebilir. Aşırı ekrana maruz kalan çocuk; zaman yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Akademik performansında düşüş yaşayabilir. Sosyal izolasyon yaşayabilir. Uyku bozuklukları olabilir. Şiddet eğiliminde bulunabilir. Bütün bunlara ek olarak psikolojik ve fiziksel sağlık problemleri de beraberinde gelebilir. Kişiselleştirilmiş bir sınır çalışması ekran bağımlılığının önüne geçebilir" diye konuştu.

Manşetler

YENİ SAĞLIK BAKANI KEMAL MEMİŞOĞLU OLDU
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA İSTİFA MI ETTİ?