Çocuklarda Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Yetişkinlerin cildine göre farklı özellikler ve gelişim ihtiyaçları gösteren çocuk ciltleri üzerinde görülen cilt hastalıkları yaşına, görülen semptomlara ve kişisel durumlara göre tedavi edilmektedir.

 

Çocuklarda Yaygın Görülen Cilt Hastalıkları

Çocuklarda deri hastalıklarının görülmesindeki başlıca etmenler den bazıları şu şekildedir:

  • Farklı hastalıkların yan etkileri, hormonların gelişimi
  • Mevsimsel faktörler
  • Çok sıcak ya da çok soğuk alanlara maruz kalma
  • Alerjik faktörler
  • Genetik faktörler
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Vücudun kimyasal maddelerle temas etmesi

Çocuklarda yaygın görülen cilt hastalıkları arasında sedef hastalığı, siğil, kurdeşen, egzama ve akne gibi bazı rahatsızlıklar yer almaktadır. Yetişkinlerin cildine göre farklı özellikler ve gelişim ihtiyaçları gösteren çocuk ciltleri üzerinde görülen cilt hastalıkları yaşına, görülen semptomlara ve kişisel durumlara göre tedavi edilmektedir.

  • Çocuk bezi egzaması uzun süre boyunca idrarın cilde maruz kalması nedeniyle oluşmaktadır. Genellikle tahriş edici durumlar ortaya çıkar. Bebek bezi alanında kırmızılıklar, hafif şişlikler ve lekeler bulunur. Eğer çocuk bezi egzaması tedavi edilmezse enfeksiyon riski oluşur.
  • Alerjik egzama cildin kronik iltihaplanması ile oluşan bir hastalıktır. Erken yaşlarda başlayıp ergenliğe kadar devam etme ihtimali bulunmaktadır. Hastanın cildi kırmızı, döküntülü, kuru ve çok kaşıntılı bir halde olur.
  • Ürtiker adı ile bilinen kurdeşen hastalığı çocuklarda oldukça sık görülen cilt hastalıklarından bir tanesi nokta genellikle böcekler ya da beslenme dolayısı ile ortaya çıkan bu hastalık vücudun tümünü kapsayan bileceği gibi küçük bir kısmında da meydana gelebilir. Genellikle aşırı kaşınma, kızarıklık ve şişlikler meydana gelmektedir.
  • Sivilce pek çok kişide farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Fakat hijyen eksikliği ya da stres gibi etmenlerden dolayı sivilce oluşmamaktadır. Genellikle tıkanan gözeneklerin ortaya çıkardığı bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Düzelmediği ve iyileşme göstermediği durumlarda erken tedavi edilmelidir.
  • Vitiligo deride renk değişikliği olarak bilinmektedir. Cilt üzerinde lekelerin meydana gelmesi ile oluşur. Genellikle çocuklarda stres kaynaklı oluşan bu hastalıkta doktora başvurulmalıdır. Aynı zamanda ebeveynlere çocukların kişisel temizliği ve hijyeni konusunda eğitimler verilmelidir.
  • Siğiller her yaştan çocuk da görülebileceği gibi bazı virüslerden bulaştığı bilinmektedir. Genellikle parmaklarda, ellerde ve ayaklarda görülen siğiller ten rengi ya da pembe şekilde ortaya çıkmaktadır. Genellikle birkaç yıl içerisinde kendiliğinden iyileşse de tedavi altına alındığı takdirde iyileşme süreci hızlanmaktadır.
  • Hemanjiyom genellikle doğumda ya da 2 haftaya kadar ortaya çıkan parlak kırmızı bir doğum lekesi olarak bilinmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabileceği gibi genellikle yüz, göğüs, sırt ya da kafa derisinde ortaya çıkmaktadır. Eğer ki zamanla bir iyileşme meydana geliyorsa herhangi bir tedavi gerekli olmasa da görme, nefes alma ya da diğer bazı fonksiyonları engel olduğu takdirde anında tedaviye başvurulması gerekmektedir.

Çocuklarda Cilt Hastalıklarına Mevsimsel Etkiler

Hassas ve problemli cilde sahip olan çocuklarda özellikle yaz günlerinde problemler artış gösterebilir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte havuzlarda geçirilen vakitlerde artış gösterir. Havuzlarda pek çok enfeksiyon hastalığı kapmak mümkün olabileceği gibi çocuklarda bu durum daha yüksektir. Bunun yanı sıra sinek ısırması ya da böcek ısırması ile birlikte ciltte oluşan enfeksiyonlar da artış göstermektedir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte güneş cildimiz ile doğrudan temas halindedir. Güneş ışınları ciltte kuruma, şişlik ya da kızarıklık gibi durumları ortaya çıkartmaktadır.

Çocuklarda Cilt Hastalıklarından Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilir?

Özellikle küçük yaşlarda görülen pek çok cilt hastalığının önlemleri alındığı takdirde hem ilerlemesi durdurulur hem de tedavisi daha kolay hale getirilebilir. Öncelikle çocuklarda cilt hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenlerin başında derinin mümkün olduğunca havalandırılması gelmektedir. Pamuklu giysiler giyerek düzenli şekilde banyo yapılması derinin havalandırılmasına sağlayacaktır. Aynı zamanda bol sıvı gıda tüketimi de çocuklarda ortaya çıkan cilt hastalıklarında dikkat edilmesi gereken önemli bir faktördür. Cilt hastalığına ne olduğuna bağlı olarak cildin kuru tutulmaması özen gösterilmelidir. Ortak kullanılan eşyaları dikkat edilmeli ve çocuklar için ayrı eşyalar kullanılmalıdır. Hem sivilce sorunuyla ilgili detaylı bilgi almak hem de akne tedavisi Ankara’da uzman dermatologlara ulaşmanız en doğrusu olacaktır.

Pediatrik Dermatolojide Uzman Hekimin Önemi

Çocuklarda cilt hastalıkları giderek yaygın hale gelmektedir. Erken teşhis ve erken tedavi yöntemleri ile cilt hastalıklarının önüne geçilmesi mümkündür. Erken tedavi ve erken teşhis içinde en önemli faktör uzman hekimin önemi olmaktadır. Hem deneyim sahibi hem tecrübe kazanmış hem de alanında uzman olan bir hekimin tercih edilmesi ile birlikte çocuklarda oluşan cilt hastalıklarının durdurulması ve önüne geçilmesi mümkün hale gelebilir. Çocuklarda cilt hastalıkları için detaylı bilgilere pediatrik dermatolog Ankara Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu’nu web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ